The Maze Runner. I dødenes Labyrint

Maze runnerTittel: The Maze Runner – i dødenes labyrint
Forfatter: James Dashner
Oversetter: Cecilie Winger
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2014
Sidetall: 447

Romanen The Maze Runner – i dødenes labyrint handler om en gutt som kommer til en labyrint med en metallheis og husker ingenting. Thomas er ikke alene i denne labyrinten, det er en gjeng gutter som lever i Lysningen. Guttene kaller seg selv for «The Gladers». Thomas husker ingenting, men til tross for dette og at han er en nykommer er han den mest nysgjerrige i Lysningen og vil finne ut av alt. Han blir advart mot å gå inn i labyrinten om kvelden. En gang i måneden sender denne metallheisen opp en ny gutt. Plutselig skjer det en brå vending da den første jenta kommer inn i Lysningen. Når dørene åpner seg, hopper en av guttene ned og ser på henne. Hun er bevisstløs, men har en lapp i hånden sin hvor det står «Hun er den siste for alltid». Når Thomas ser Teresa føler han en slags forbindelse mellom dem. Videre i handlingen utvikles en romantisk og spennende stemning mellom de to.

Thomas er som nevnt en veldig nysgjerrig gutt som vil finne ut hva som skjer, så han velger å bryte alle reglene resten av gjengen har laget for å finne ut hva som skjuler seg i labyrinten og på utsidene av de enorme betongveggene de er fanget innfor. Labyrintens dører lukker seg om kvelden og åpner seg på morgenen. Thomas velger å springe inn i labyrinten på kvelden rett før dørene lukkes. De andre guttene i Lysningen tror ikke sine egne øyne når Thomas kommer tilbake på morgenen. Det hadde aldri skjedd at noen overlevde en natt i labyrinten, men det hadde Thomas klart. Dette skaper svære problemer; noen har brutt de reglene som er satt for å overleve. Alle bortsett fra Gally vil at Thomas skulle bli en labyrintløper. Til slutt får Thomas det som han vil og han får bli en løper. Minho, som er den andre løperen har funnet ut en masse om denne labyrinten. Han viser Thomas hva han har funnet ut av labyrinten og Thomas starter sin utforsking. Helt i slutten får han virkelig til dette. Han finner ut hvordan de skal komme seg ut av labyrinten og inn til det rommet der alt i labyrinten styres. De blir møtt av noen unge vakter med skitne klær som virker veldig stresset. Thomas og resten av lysningsbeboerne blir tatt med ut i en gammel buss. De hadde ingen anelse hvor de var på tur, men de måtte bare følge etter lederne. Etter en to timers lang busstur med urolige tanker og følelser kommer de endelig fram til en bygning hvor de blir innlosjert. Her er boforholdene fine, og de blir servert mat. Alle sammen føler det som å være i himmelen. Det blir kveld, og alle får sine køyesenger å sove i. Teresa og Thomas har køyer ikke så langt fra hverandre. Plutselig kommer det fra Teresa «God natt Thomas, vi får se hva som skjer i morgen». Thomas klarer ikke helt å være lykkelig; bare nesten, men nesten er bra nok for han.

Forfatteren skildrer godt hvordan Thomas ser på livet i labyrinten og om hvordan livet er når de kommer ut til omverden. The Maze Runner- i dødenes labyrint er en dyster bok. Den er også en trilogi, noe som gjør at en blir nysgjerrig på fortsettelsen, The Maze Runner- ildprøven. Disse bøkene kan sammenlignes med The hunger games-dødslekene.

Virkemidler i denne boka er kontraster. I tillegg spiller Thomas’ uvitenhet og alle spørsmålene han stiller en viktig rolle. Han ønsker å finne ut hvorfor han og de andre er blitt sendt til labyrinten, og hvem som står bak det hele. Kontrastene er mellom de rike og de som tilhører den ordinære levestandarden. Det kommer frem helt i slutten når dette blir veldig gjeldende.

Denne romanen synes jeg selv var helt fantastisk å lese da det var en spenningsfylt bok. Skildringene er så levende at man føler man er til stede i det som skjer. Et annet moment er den ganske brå slutten, så du vil bare lese videre i trilogien til James Dashner.

Denne romanen anbefaler jeg. Den passer til ungdommer fra 15 år og oppover.

Elev 11STEF

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s