Gutten i den stripete pyjamasen

Gutten i den stripeteTittel: Gutten i den stripete pyjamasen
Forfatter: John Boyne, Irland
Oversetter: Tore Aurstad
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2006
Sidetall: 172

Romanen Gutten i den stripete pyjamasen handler om en gutt på 9 år som heter Bruno. Handlingen foregår under 2. verdenskrig, og Bruno lever et trygt liv med sin rike familie i Berlin. Men så blir faren hans beordret til å være kommandant i en konsentrasjonsleir i Polen. Bruno vet ikke at faren er med på gassing av jøder, og når han ser en flokk mennesker kledd i stripete pyjamaser på andre siden av et gjerde et stykke unna deres hus, skjønner han heller ikke hvem de er eller hvorfor de går kledd slik.

Bruno elsker å finne ut av ting, og har som fremtidsplaner å bli oppdagelsesreisende. Etter hvert blir han så nysgjerrig på disse menneskene på den andre siden av gjerdet, at han drar ut på en oppdagelsesferd langs gjerdet, og etter hvert møter han på en gutt, Shmuel, i stripete pyjamas som sitter på den andre siden av gjerdet. Bruno fortsetter i flere dager å besøke Shmuel ved dette gjerdet, og tar ofte med mat til han.

Brunos mor liker ikke farens nye jobb, og bestemmer dermed at hun, Bruno og Brunos søster Gretel skal flytte tilbake til Berlin. Men først må Bruno ut på en oppdagelsestur for å lete etter faren til gutten ved gjerdet. Han hadde nemlig forsvunnet. Bruno får låne en stripete pyjamas, kryper under gjerdet og blir med Shmuel inn i leiren. Men deres spennende oppdagelsesferd får en brå og overraskende slutt.

Forfatteren har fått godt fram skildringer om hvordan Bruno opplever familielivet og omverdenen. Vi får ta del i en gutts tanker og oppfatning av virkeligheten selv om han egentlig er helt uten kjennskap til hva som egentlig skjer rundt han. Gutten i den stripete pyjamasen er en veldig sterk bok og spesielt det som står mellom linjene griper oss. Det er ei hyggelig bok med en uhyggelig undertone.

Virkemidler i boka er kontrast, symboler og sammenligninger. Kontrastene i boka er forskjellen mellom de to guttene; de rike og frie, og jødene. Symboler i boka er den jødiske stjerna. Eksempler på sammenligninger som er tydelige i boka er det gamle og det nye huset. Også her er kontrastene sentrale. Det gamle var stort og pent, mens det nye synes Bruno er stygt, og trives ikke der. Et annet virkemiddel i boka er Brunos uvitenhet og uskyld, og naive spørsmål, og ett av dem var spesielt: «Hvem bestemte hvem som skulle gå i pyjamas og hvem som skulle bære uniform?»

Jeg synes boka var kjempebra. Jeg er ingen bokorm, men må ærlig si at dette var en bok som man absolutt vil fortsette å lese. Den var spennende, og så snart jeg kom til høydepunktet i boka, var den ikke til å legge fra seg. Romanen passer for ungdom på 12 år og oppover. Det er laget film basert på romanen, og også den anbefaler jeg på det sterkeste å se, etter du har lest boka.

Elev 1cd

Reklame

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s