Men får Jarle sin store kjærlighet?

Mannen som elsket yngveTore Renberg er en norsk barne- og voksenforfatter som har fått massiv ros og hyllest for sine fantastiske romaner. Han startet sin karriere på 1990-tallet, men fikk ikke gjennomslag før han ga ut romanen Mannen som elsket Yngve i 2003.

I romanen blir vi kjent med en ung gutt kalt Jarle Klepp, som har et perfekt ungdomsliv. Jarle går andre året på Kongsving videregående skole i Stavanger. Sammen med bestekompisen Helge og kjæresten Katrine er de de tøffeste typene på skolen, de både sniker seg ut på fester på fredagskveldene og har sterke politiske meninger. Sammen med Helge og en annen kompis har Jarle startet et band, «Mathias rust band», som har som mål og fremme deres meninger og få fram deres kommunistiske syn. Jarle omtaler også seg selv som den heldigste gutten i verden som får lov til å være sammen med kjæresten Katrine, og mener at hun er perfekt på alle mulige vis og måter. Men så skjer en vending. Tankene og følelsene til Jarle dras plutselig i en helt annen retning da Yngve kommer inn i bildet, og skaper usikkerhet for fremtiden hans. Jarle blir helt oppslukt av Yngve. Han gjennomgår en stor forandring, og setter vennskap og familie på prøve. Han er helt i en annen verden og går imot det han tidligere har stått for for å nå fram til det eneste han vil ha, Yngve.

Mannen som elsket Yngve er en spenningsroman som tematiserer den usikkerheten unge mennesker møter på sin vei for å finne seg selv. Sterke meninger om hvordan det var å være ungdom på 1990-tallet kommer tydelig fram i teksten. Handlingen kretser rundt Jarles kjærlighetsliv, følelser og usikkerhet. I det store bildet skildrer forfatteren miljøet, samfunnet og personene. Skildringene er ganske detaljert og bygger opp til høydepunktene i boken, der Jarle mister grepet på seg selv og begynner å oppføre seg annerledes. Personene vi møter blir kontrastert ved at de forskjellige typene mennesker (nerdene, de kristne, populære, kule, tøffe osv.) blir satt opp mot hverandre, som man ofte gjør når man er på deres alder.

Jarles spesielt dårlige forhold til faren kommer også fram i boken, der faren prøver veldig hardt å ha et godt forhold til Jarle, men ikke greier det fordi han har nok med å takle sorgen og ensomheten etter skilsmissen med moren. Samværet med han blir dermed negativt. Moren og Jarle på deres side har et mye bedre forhold.

Mannen som elsket Yngve er en jeg-fortelling der den voksne Jarle ser tilbake på og reflekterer over den unge Jarle. Handlingen fortelles kronologisk med mange tilbakeblikk, som virker givende og øker spenningen. Personene tegnes svært troverdig. Yngve er veldig tilbaketrukket; også dette gjør stemningen i boken til et veldig spenningsfullt og usikkert område for leseren. Vi får også et godt innblikk i hvor forvirret og redd Jarle blir når han er rundt Yngve, og vi får ta del i de magiske øyeblikkene der det virker som Jarle er i himmelen. De indre og ytre konfliktene blir særlig forsterket med særtrekkene forfatteren velger å bruke, som kontraster, sammenligninger og hans meget nøyaktige beskrivelser av situasjonen.

Denne boken er virkelig verdt å lese! Den gir deg en hel spesiell opplevelse, og når du først har lest noen sider greier du ikke å legge den ifra deg. Personlig synes jeg boken er tankevekkende. Den tematiserer hvordan det er å være ung og forelsket, og hvor forvirrende det kan være å finne ut både hvem man er og hvem man var. Politisk sett lærer vi også mye om historie, hvordan Jarles syn på verden er før og etter han har møtt Yngve. Historien er veldig fin, morsom og spennende med mange opp- og nedturer. Også tittelen sier mye om boka, og får leseren til å komme inn i handlingen med en gang

I 2008 ble romanen filmatisert og fikk svært god kritikk fra både andre forfattere og seere. Se gjerne filmen, men les boka først!

Elev 11STEF

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s