Erlend Loe, Doppler

dopplerRomanen Doppler er skrevet av den norske forfatteren, Erlend Loe. Den ble utgitt i 2004 av Cappelen Forlag. Romanen handler om den gale, middelaldrende mannen Andreas Doppler og hans liv. Han bor i Oslo sammen med kone og to barn. En dag faller han stygt på sykkel og slår hodet sitt. Han bestemmer seg så for å flytte i telt til utkanten av skogen. Han påstår han trenger mer tid alene, men det kan være andre faktorer som gjør at han velger å flytte.

Etter fallet på sykkel skjer det en forandring i Doppler. Han får en helt annerledes tankegang, nye meninger og ser helt forskjellig på ting i forhold til det han gjorde før. Han blir mer og mer folkesky og trekker seg sakte inn i sin egen verden. Det ender med at han er så tilbaketrukken at han kun drar ned til selve byen for å bytte til seg melk og andre varer han trenger for å overleve.

Bokomslaget til Doppler er nesten helt lik en vanlig melkekartong. Dette er fordi Doppler er helt gal etter melk og drikker litervis av melk hver dag.

I starten av boken dreper Doppler en elgku for å spise den. Elgkua hadde en kalv som ikke vet hva den skal gjøre ettersom moren er død. Kalven forfølger dermed Doppler og etter hvert bestemmer Doppler seg for å ta elgkalven til seg og gjøre den til sin bestevenn. Han velger også å gi den navnet Bongo.

Etter hvert flytter Gregus, den fire år gamle sønnen til Doppler inn i teltet. Sammen med Gregus og Bongo bestemmer Doppler seg for å lage en totempæl til ære for sin nylig avdøde far. Dette er noe av det siste Doppler gjør før han bestemmer seg for å dra ut på en lang reise sammen med sønnen og elgen.

På slutten av boken, før Doppler har lagt ut på sin reise, kommer svogeren til Doppler for å hente han ned. Svogeren prøver å tvinge med seg Doppler på det grunnlaget at konen til Doppler er gravid og skal føde. Selv om dette er en viktig hendelse for hele familien, prøver Doppler fremdeles å komme seg unna.

Jeg vil konkludere med at denne romanen er en ellevill, absurd og humoristisk bok. Den er veldig godt skrevet og kritiserer det moderne forbrukersamfunnet på en original måte. Siden Doppler er en jeg-fortelling lagt til Doppler, der han forteller i er en jeg-forteller, får vi se ting fra Dopplers perspektiv. Det gir boken en humoristisk og unik verdi. Jeg anbefaler boken på det varmeste!

Elev 11STEF

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s