Troverdig om livet på et asylmottak

De afghanske sønnene av Elin Persson vant velfortjent Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris i 2021. Boka er nylig oversatt til norsk. Forlaget presenterer den slik:

I sin romandebut skildrer Elin Persson tre unge skjebner på et usentimentalt, verdig og medmenneskelig vis. Og lesehjertet brister.

Rebecka er ny på bo- og omsorgssenteret, hun har gått på introkurset og hun følger alle reglene som står i permen. Hun får råd om å la jobben være igjen på jobben, og ikke la seg berøre. Men av og til, når det blir for mye, rømmer hun ned til kjelleren og sitter der en stund og plukker på den smuldrende betongveggen – til gulvet er grått med støv.

Hver dag møter hun Ahmed som danser med hoftene, Hamid som har Utlendingsnemndas brev på nattbordet og Zaher, den nyeste på senteret, som beveger seg stille langs korridorene i sine glitrete sandaler. De er Afghanistans sønner, og Rebeckas deres pårørende. De afghanske sønnene er en sterk tekst som ikke slipper tak. Den er også en hyllest til alle som jobber på bo- og omsorgssenter.

Historien er fortalt fra Rebecka, Ahmed, Hamid og Zaghers perspektiv, og boka gir innblikk i hvordan det er å jobbe og bo på et asylmottak. Rebecka er ung, knapt eldre enn de mindreårige guttene hun tar seg av på mottaket. Jobben fikk hun fordi hun er flink å følge instrukser. Men er det mulig å holde den nødvendige distansen når man jobber så tett på traumatiserte mennesker? Det er et av spørsmålene boka forsøker å besvare. For Rebecka blir det vanskeligere og vanskeligere å distansere seg fra de afghanske guttene jo bedre hun blir kjent med dem. I møte med det virkelige mennesket fremstår de byråkratiske vedtakene som kalde og umenneskelige.

De afghanske sønnene er en sterk historie, fortalt med inderlig nestekjærlighet. Det er umulig ikke å bli berørt av boka. På tross av sin tematiske tyngde er boka lettlest. Her er mye luft på hver side. Boka passer for de av dere som liker ektefølte historier. Den anbefales herved varmt, gjerne sammen med Erlend Skjetnes brageprisvinnende Eit anna blikk (2021), som også handler om mindreårige afghanere på flukt.

Bibliotekari

  • Elin Persson
  • De afghanske sønnene
  • Gyldendal, 2021
  • Roman, ungdom
  • 183 s.
  • Oversatt av Ingrid Melfald
  • Orginaltittel: De afghanske sönerna

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s