Fordelene ved å være veggpryd av Stephen Chbosky

Fordelene av å være veggprydForfatteren Stephen Chbosky gjorde sin debut med denne romanen i 1999, og i 2013 ble den utgitt i norsk versjon av forlaget «Pantagruel». Boken slo godt an hos leserne, har solgt nesten 2 millioner eksemplarer og har fått strålende kritikk. I tillegg ligger romanen øverst på” The New York Times Bestseller list”. En film har også blitt produsert på bakgrunn av boka og går under samme tittel som den engelske versjonen The Perks of Being a Wallflower.

Boken handler om tenåringsgutten Charlie. Han har det vanskelig og er deprimert etter hans bestevenn tok selvmord forrige skoleår. Han må gå inn i det kommende skoleåret alene, og for han er dette en stor prøvelse. Charlie er veldig følsom og forsiktig, og det skal lite til for at han bryter sammen. Charlie er veldig usikker på seg selv og føler seg ofte alene nå som hans eneste venn er borte. Han sliter med å passe inn og holder seg mye for seg selv.

For å takle dagene bedre begynner Charlie å skrive brev. Lange, innholdsrike brev. De skriver han til en tilfeldig person, som han aldri avslører hvem er. I brevene skriver han om dagene sine, tanker og situasjoner han opplever. Disse brevene er de vi leser når vi leser boka. Så boken viser oss alt fra Charlies perspektiv. Personer og miljø er veldig godt skildret siden Charlie prøver å forklare alt i livet sitt på best mulig måte til den ukjente personen han skriver brevene til. Det er derfor lett å se inn i situasjonene og se for seg handlingen.

Selv om Charlie går inn i skoleåret alene og ikke gjør annet enn å lese bøker og skrive brev, blir han etter hvert tatt med på litt av hvert av søskenparet Sam og Patrick. Fester, narkotika, jenter, sjalusi og drama er noe av det Charlie opplever. Mye skjer i livet til Charlie dette året, både i vennekretsen og i familien og han går gjennom både oppturer, nedturer, forelskelse og sammenbrudd.

Fordelene ved å være veggpryd er en gripende roman om oppvekst, familieforhold og vennskap. Forfatteren har brukt virkemidler som gjentakelser, humor og overdrevne beskrivelser. Gjennom Charlie går forfatteren innom sterke tema som narkotika, homoseksualitet, vold og misbruk. Disse temaene har skapt store debatter rundt boka.

Personlig synes jeg det var en interessant bok. Noen ganger var språket litt rotete og det hoppet litt for mye fram og tilbake mellom temaene. Av og til måtte man følge ekstra godt med for å skjønne hva man leste, men utenom det var det ei grei bok. Boken var gripende og morsom, og kan gjerne anbefales.

Elev 11STEF

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s