George R. R. Martin: I Vargens Tid

i vargens tidI Vargens Tid, engelsk originaltittel: A Game of Thrones, ble skrevet av George R. R. Martin, og først utgitt i 1996 i USA. Den ble utgitt i Norge for første gang i 2011 av Vendetta Forlag, mest sannsynlig på grunn av TV-serien Game of Thrones som har fått enorm suksess, og som er basert på boka. Denne boka går under sjangeren Fantasy. Det er den første boka i en serie på syv som på norsk heter En Sang av Is og Ild og den engelske originaltittelen er A Song of Ice and Fire.

Hovedpersonene i denne boka kan være ganske vriene å presentere, ettersom de faktisk er hele åtte stykker. Det er også gjennom hovedpersonene vi får oppleve handlingen, synspunktet blir byttet mellom karakterene for hvert kapittel. Den aller viktigste av hovedkarakterene er nok Eddard Stark, som er Herre over Winterfall i nord. Eddard, eller Ned, er en oppriktig, men tøff mann som setter ære aller høyest. Et annet ord som godt kan beskrive Ned er nok «jordnær» siden han virker som om han har hodet med seg, og prøver å gi folk verdig behandling på alle områder, også når han selv gjør feil og vanærer seg en sjelden gang.

Den andre hovedpersonen i boka er Catelyn Stark, Ned Starks kone. Hun er også en jordnær kvinne med hodet på rette plassen, og hun som ektemannen er opptatt av ære, rettferdig behandling, og det å gi andre sjanser til å gjøre det rette. Disse egenskapene kan derimot være litt vanskelige å oppdage hos henne når den tredje hovedpersonen er i nærheten; Jon Snø. Jon Snø er Neds sønn født utenfor ekteskap, bare et par måneder etter ekteparets førstefødte barn og sønn Robb. Selv om Ned tok ham til seg som sin egen sønn, nekter Catelyn å gjøre det samme. For henne er Jon er minne om utoskap, og over tid har hun utviklet et hat mot ham. Jon selv tar etter faren, og ser ut til å ha alle egenskapene familien Stark er kjent for. Det som gjør at han skiller seg ut, er behandlingen han får fra andre. Å få et barn utenfor ekteskap var skamfulle greier, og det var ikke mye ære til overs for «bastardene», så Jon må finne andre måter å hedre navnet sitt på.

Hovedperson fire og fem er Sansa og Arya Stark, som er døtrene til Ned og Catelyn. Selv om de er søstre, og aldersforskjellen ikke er så veldig stor, er de hverandres rake motsetninger. Sansa er pen og pyntelig, og rett og slett alt en «Lady» bør være. Hun elsker å ta seg ut i fine kjoler, og det vakre ytre har hun etter moren sin. Dagene bruker hun på å drømme om å gifte seg med en rik, kjekk og nobel ridder, eller kanskje til og med prinsen selv. Arya derimot har ikke lyst til å være en «Lady». Hun vil mye heller gå i bukser og fekte og slåss sammen med brødrene sine. Ikke er hun veldig pen heller. Hennes utseende kommer fra farens side av familien, noe som har resultert i kallenavnet «Arya Hesteansikt». En sjette hovedperson er Ned og Catelyns nest yngste sønn Brandon, eller bare Bran. Bran er bare et barn ennå, og hans største drøm er å bli en mektig og dyktig ridder. Dagene hans brukes til Catelyns misnøye til å klatre rundt på taket på borgen der familien bor, og hvem vet hva slags hemmeligheter og ulykker han kan havne i der.

En sjuende hovedperson er Tyrion Lannister. Lannisterslekten er en sterk slekt, og de er ikke direkte kjent for å være av de snilleste. I tillegg er Tyrions søster Cersei gift med Kong Robert Baratheon selv, altså er hun selve dronningen i landet. Problemet for Tyrion med å være i slik en ærefull, respektert slekt, er at han er dverg. Ikke en veldig attraktiv dverg heller kommer det fram i boka. Siden han da har mistet mange muligheter til respekt ved å være født som han er, har han brukt mye tid på å lese bøker og tilegne seg kunnskap, noe som har resultert i en alvorlig skarp tunge og et minst like skarpt sinn.

Den siste hovedpersonen vi møter i boka er Daenerys Targaryen, også kalt Dany. Daenerys historie foregår på et helt annet kontinent enn fortellingen om resten av hovedpersonene, selv om hun originalt kommer fra samme sted. Grunnen til det er at hun måtte flykte fra landet sammen med broren Viserys på grunn av opprøret om tronen som den eldste og avdøde broren Rhaenys satt på. Familien Targaryen skal visstnok ha vært de siste som eide drager, og det sies at de er tilknyttet dragene ennå, selv om skapningene er utdødd. Daenerys er en godhjertet person, men i begynnelsen virker hun ganske svak på grunn av brorens stramme grep om henne. Likevel er Daenerys en veldig sterk person, noe hun og mange andre får erfare senere.

Handlingen i boka foregår i en fiktiv fantasyverden med egne land og kontinenter. Tiden er satt til middelalderen. Landet til hovedpersonene, kalt «De Syv Kongedømmer», er et ganske langt land der det er iskaldt i nord og godt oppimot sydentemperaturer i sør. Helt nord i landet er Veggen. Det er en stor vegg av is som er flere hunder meter høy, og som har vært der helt siden de første mennene kom til landet for tusenvis av år siden. Den ble bygget for å holde diverse skumle skapninger borte, blant annet kjemper, vintervarger og De Andre. De Andre sies å være iskalde spøkelser som hater alt med varmt blod rennende i årene. Likevel har de ikke blitt sett på århundrer, og de blir mest brukt i historier for å skremme barn. En måte å beskrive normene i landet er vel egentlig å si at det er som i middelalderen, med jarler og riddere og konger og turneringer og hele pakken. I tillegg fungerer ikke årstidene i boka som de gjør i våre liv. De gode, varme somrene kan vare i over et tiår, og vintrene kan vare enda lengre enn det. I tillegg til at vintrene er lange, er de beinharde og bitende kalde, og selv den sterkeste mann frykter dem. Det er faktisk dette Stark-familiens slagord handler om: Stålsett dere; vinteren kommer.

Daenerys land, Vaes Dothrak, er enda varmere enn den sørlige delen av De Syv Kongedømmer, og folkene hun bor sammen med har varm, karamellfarget hud. Landet består stort sett av store gressletter, noen store fjell på en side, og en stor del stekende ørken. Hun reiser sammen med Dothraki-folket, ettersom at hun er blitt gitt i gave til lederen (khal) av en stor «flokk» (khalasar) med mennesker og hester. Hester og krig er stort sett det som betyr noe i livet til disse menneskene. De tar stolthet og seier ganske høytidelig, og hester er en grunnleggende del av livene deres, ettersom at de både rir på dem, spiser dem og drikker melken deres.

Boka begynner med at familien Stark finner et nyfødt kull med vintervarger uten mor på vei hjem etter å ha henrettet en rømling fra Veggen. Valpene skulle egentlig bli avlivet, men Jon mente at det var et tegn på at de skulle ha dem, siden det var akkurat én ulv til hvert barn, og siden familiens våpenskjold har en vintervarg på seg. Ikke lenge etter får Ned vite at Kong Roberts høyre hånd plutselig har gått bort, og at kongen vil ha Ned til å være hans nye Hånd. Ned er usikker på om han vil ta jobben og ansvaret på seg, men bestemmer seg fort for at det er det han er nødt til da han får brev fra den tidligere Håndens kone, som også er Catelyns søster, om at Håndens død ikke var så rent tilfeldig likevel. Enda mer spennende blir det da Bran faller ned fra et gammelt, forlatt tårn, og en mann utstyrt med Tyrion Lannisters kniv blir sendt for å kutte over strupen hans mens han ligger bevisstløs. Etter dette sklir det bare ut mer og mer, og det ender opp med et salig kaos av en krig som drar med seg hele kongeriket og enda mer til.

På den andre siden av havet blir Daenerys tvunget til å gifte seg med en khal sånn at broren Viserys skal få nok menn til å storme De Syv Kongedømmer og ta tronen som rettmessig tilhører ham. Dany er først redd, men så venner hun seg til livet som khaleesi, altså som dronning over ektemannens folk. Med tittelen kommer også ny makt, og Daenerys finner sider ved seg selv som hun ikke ante eksisterte.

Handlingen er fortalt i kronologisk rekkefølge. Den starter med en liten prolog som blir mer og mer relevant jo lenger ut i boka du kommer, og handlingen går stort sett rett framover. Den eneste formen for tilbakeblikk du finner, er når karakterene selv ser tilbake og husker, altså i form av tankereferat. Tiden handlingen spenner seg utover blir ikke nøyaktig fastsatt, men likevel kan du merke at det går oppimot et år fra boka starter til den slutter. Slutten er ikke det som ville karakteriseres som en åpen slutt, ettersom det er ganske tydelig hva som skjer. Likevel vet du ikke helt hva som skjer videre. Boka blir avsluttet, men det blir ikke handlingen, så for å vite hva som skjer videre må du lese andreboka, og kanskje hele resten av serien også.

Handlingen i boka er temmelig brutal, til tider direkte tragisk. Det er mye drama og alvorlige saker som skjer, og forfatteren er utrolig flink til å få deg til å tro at sånne ting faktisk kan skje. Han blander gammel virkelighet og mystiske skapninger på en måte som gjør at det virker helt naturlig at det skal finnes spøkelser og drager og gud vet hva. Mye av handlingen blir vist gjennom replikker og kommunikasjon mellom karakterene. Det er ofte replikker i bruk, men ikke så hyppig at boka minner mer om et skuespill enn om en roman. Språket ellers er også veldig godt. Det er lite å klage på, selv om det til tider kan virke rimelig avansert. Språket er tøft, men det fungerer godt med handlingen.

Jeg syntes dette var en veldig god bok. Av og til var kapitlene litt trege å komme seg igjennom, men det gikk fort over siden boka har en tendens til å overraske deg med uventede hendelser når du minst venter det. Det er et brutalt univers de lever i, for det var jo sånn det var i middelalderen. Forfatteren prøver ikke å dekke over brutaliteten, noe som gjør handlingen mer troverdig. Han er også flink til å påvirke følelser hos leserne. Jeg er nesten sint på ham fordi han får meg så påvirket av lesingen, og så fryktelig involvert; noen ganger smilte jeg fra øre til øre på grunn av det som skjedde, men aller mest hadde jeg bare lyst til å kaste boka gjennom rommet eller eventuelt gi en av karakterene en skikkelig omgang juling. Som sagt er det et veldig brutalt univers, og det er mye trist og tragisk som skjer, så dette er ikke en bok jeg ville anbefalt for sarte lesere. Heller ville jeg ikke anbefalt boka til de som ikke er veldig glad i å lese, for det er nokså tungt stoff å ta inn, men hvis du liker bøker som Harry Potter, Ringenes Herre eller Eragon, er dette helt klart boka for deg.

Elev 1 EF

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s