Artigere enn Will Ferrell på sitt beste: Haikeres guide til galaksen av Douglas Adams

Haikerens guide til galaksenHaikeres guide til galaksen (1982) av Douglas Adams  er ei bok med mye latter og aliens. Denne boka vil få folk som ikke liker science fiction til å omvurdere sine tanker. Den har masse humor og en god fortelling. Boka egner seg best for personer fra 14 år og oppover, den funker kanskje fint for barn under 14 år, men det er ikke sikkert at de blir å forstå humoren, og da blir boka veldig slapp.

Boka starter med at kommunen hovedpersonen bor i, har bestemt seg for å rive hans gamle hus, fordi de skal bygge en vei der. Hovedpersonen heter Arthur Dent. Arthur bestemmer seg for å stoppe bulldoserne som er sendt for å rive huset hans ved å legge seg framfor dem og ikke røre på seg før de snur og drar hjem. Hele denne starten hinter til hva hovedhistorien i boka skal handle om. Bare at det ikke er huset til Arthur som skal bort, nå er det Jorda.

En dag kommer et par romskip til Jorda og forteller ved hjelp av høyttalere rundt på Jorda at de er kommet for å sprenge Jorda for å lage en intergalaktisk motorvei, og at folk har to minutter på seg til å forlate Jorda. Noen personer får koblet seg inn på en radiosender og begynner å kommunisere med skipene, og forteller at dette var galskap. Romvesenene svarer «det er ingen grunn til å late som om dere er overrasket. Alle tegninger og rivningsordre har ligget til offentlig gjennomsyn på deres lokale planleggingskontor i Alpha Centauri de siste femti årene». Etter hvert svarer menneskene over radio og sier at de ikke har utforsket annet enn sin egen måne, og ikke engang har peiling på hva Alpha Centauri er. Romvesenene blir fortvilet, og sier at det er deres egen feil at de ikke har fulgt med de siste årene.

Arthur har alltid hatt en bestevenn med navn Ford Prefect. Det Arthur ikke vet er at Ford egentlig kommer fra en galakse som heter Betelgeuse. Det er de som har laget den såkalte «Haikerenes guide til galaksen». Ford vet nøyaktig hvordan han og Arthur kan overleve i verdensrommet. De har liten tid før Jorda blir sprengt. Arthur har vanskelig for å tro at Ford er fra en annen galakse, men etter det som har skjedd den dagen, har han ikke så mange valg. Alt han trenger er et håndkle og passe på å ikke få panikk.

De klarer å lure seg på et av lasteskipene som går fra Jorda, men de som eier skipet er ikke «Haiker-glade», så de sender Ford og Arthur ut i verdensrommet, der de blir plukket opp av et skip som er stjålet av galaksens president. Her blir de kjent med Marvin og Trillian. Marvin er en robot som er veldig smart, men veldig deprimert. Og Trillian er en jente fra Jorda. Så vidt Arthur og Trillian vet, så er de de eneste overlevende fra Jorda.

Jeg vil ikke avsløre noe mer av boka en dette, men jeg anbefaler den på det sterkeste. Haikerenes guide til galaksen er ei av de beste bøkene jeg har lest i hele mitt liv. Den har mye humor og mange spennende scener. Det eneste jeg ikke likte var at det var så veldig mange rare navn, og vanskelig å holde styr på dem.

Elev vg1

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s