Unni Lindell: Sørgekåpen

Sørgekåpen

Sørgekåpen er en del av en serie på foreløpig 10 bøker hvor vi følger politietterforskeren Cato Isaksen og hans team i Kripos mens de løser landsdelens verste drapssaker. Boka er en kriminalroman skrevet av den anerkjente norske forfatteren Unni Lindell. Sørgekåpen ble første gang utgitt i år 2000 av forlaget Aschehoug.

Unni Lindell var født 03. april 1957 og er en av Norges mestselgende forfattere. Hun har skrevet barne- og ungdomsbøker, dikt og noveller, men er nok mest kjent for kriminalserien om Cato Isaksen. Bøkene er oversatt til en rekke språk og noen er også filmatisert.

Ester Synnøve Lønn blir funnet drept i sin egen leilighet i Odinsgate i Oslo. Hun er midt i 30-årene og har en sønn, Markus, på 8 år. Ester har vært gift med ungdomskjæresten Johnny Svendsen siden de gikk på videregående, men har nå skaffet seg hemmelig adresse. Sønnen bor sammen med hennes forelde på Enger på grunn av truslene eksmannen hennes stadig sender, og bare dager etter drapet mens han er på skolen, blir Markus kidnappet. Faren Johnny blir fort hovedmistenkt i kidnappingen…

Politiet prøver å få tak i offerets beste venninne, Lise Sommer, uten hell, men til slutt åpner hun døra og slipper dem inn. Hun sier hun har slitt i det siste og har ikke gått ut, hun har sett på TV eller lest aviser. Hun har bare sittet inne.

Da politiet drar ut til Enger hvor foreldrene og sønnen til Ester Synnøve bor, får de vite at en gammel klassevenninne, Vesla Mortensen, har vært forsvunnet i over ett år. Politidistriktet som hadde saken har ikke kommet noen vei, så de har konkludert med at Vesla har begått selvmord. Stemmer det, eller er det kanskje en sammenheng mellom disse sakene?

Språket i boka er det ikke noe spesielt ved. Den er skrevet på bokmål, også alle dialogene. Sørgekåpen er ei lettlest bok med tanke på språket.

Boka er en kriminalroman og dem finnes det selvfølgelig ganske mange av. Men forfatteren av denne boka, Unni Lindell, er en av Norges beste forfattere som klarer å skrive romanen på en fantastisk måte med en forskrudd og syk slutt. Sørgekåpen er en veldig kreativ kriminalroman.

Boka starter med en pangstart. Vi blir slengt rett inn i dramatikken med et blodig drap i løpet av de første sidene i boka. Den er både fengslende og oppslukende og veldig vanskelig å legge fra seg. Sørgekåpen er skrevet på en finurlig måte. Det er bygd opp til en fantastisk spenningstopp og du kjenner det klør i fingrene når det nærmer seg en oppklaring. Boka hadde veldig mange overraskelsesmomenter og sluttet aldri å overraske. Hele handlingen får flere ganger en ny vri og du får stadig nye synsvinkler og nye ideer om hva som har skjedd.

Boka ender ganske brått, men ufattelig uventet. Sørgekåpen er alt annet enn forutsigbar. Det følger flere bøker etter denne, men handlingen i denne er frittstående. Eneste sammenheng mellom bøkene i denne seien er etterforskerne og deres familier. Det går med andre ord bra å ikke lese disse bøkene i rekkefølge.

Jeg vil si at denne boka passer for alle som liker spenning og oppklaring av drapssaker. Aldersmessig passer den nok best for folk fra 15-16 år og oppover.
Jeg anbefaler boka videre til alle på det sterkeste. Man trenger ikke å måtte like å lese spesielt godt, for her vil spenningen fengsle deg rimelig fort og gjøre slik at du vil lese videre.

 

Regine, elev vg1

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s