Hjerteskjærende om flukt og terror

Tenk deg at du flykter fra krig og terror, for så å utsettes for et terrorangrep i det nye landet ditt. Nettopp dette skjedde med Lara Rashid. Familien hennes flyktet fra irakisk Kurdistan på nittitallet. 22. juli, 2011 var hun og søsteren Bano på Utøya da Breivik slo til. Bare Lara kom hjem igjen. Forlaget beskriver boka slik:

Fire år gammel flykter Lara Rashid sammen med familien sin fra irakisk Kurdistan i 1999 og etter en krevende tid på asylmottak i Nes begynner de et trygt liv på Nesodden. Men snart skal mørke skygger legge seg over det lykkelige rekkehuset de har skaffet seg. Den 22. juli 2011 blir 18-år gamle Bano, familiens eldste datter drept på Utøya. Fanget i sorg får Lara for seg at hun må overta rollen til storesøsteren. Et valg som får store konsekvenser for hennes eget liv. Hvem er hun nå? Uten Bano? Samtidig er hun fanget i familiens bunnløse sorg. De trodde de hadde kommet til verdens fredeligste land. I stedet har det gode livet de skapte seg blitt en vond drøm både Lara og familien strever med å komme seg ut av. Hold meg til jeg sovner er en gripende kurdisk familiehistorie, en fortelling om å finne seg selv i sorgen og en bit norgeshistorie vi aldri må glemme. «En nødvendig bok om tap, identitet og 22. juli. Lara Rashids debut er velskrevet, rørende og svært reflektert. Lara Rashid gir hele beretningen om sitt tap 22. juli en menneskelig autoritet og en historisk dybde som jeg ikke har sett i andre beretninger fra eller refleksjoner.

Hold meg til jeg sovner er en historie som gjør inntrykk. Det er selvfølgelig fryktelig å lese om alle ungdommene som fortvilet forsøkte å gjemme seg for Anders Behring Breivik på Utøya, men boka handler om så mye mer. Kanskje mest av alt om krig og flukt og om å finne seg selv i et nytt land. Livet i irakisk Kurdistan på 90-tallet, flukten til Norge og opplevelsen av asylmottaket, får nemlig stor plass.

Det personlige, retrospektive fokuset på Utøya gir en ny dimensjon til fortellingene som kom rett etter 22. juli. Og siden boka tar for seg overgrepene mot den kurdiske befolkningen i irakisk Kurdistan, blir boka mye mer enn en Utøya-historie. Det er hjerteskjærende å lese om hvordan den kurdiske befolkningen ble behandlet av Saddam Hussain før, under og etter krigene i Irak. Hold meg til jeg sovner er en fortelling som gjør inntrykk. Anbefales varmt.

  • Lara Rashid
  • Hold meg til jeg sovner
  • Aschehoug, 2021
  • Sakprosa, voksen
  • 275 s.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s