Norsk nok: Mala Naveen (red.)

Norsk nok er konsentrert rundt svar og motsvar til debattredaktør Ahmed Fawad Ashrafs aviskommentar «Norsk nok for de svina» (2022). I innlegget forteller Ashraf at han ikke har noe behov for å bli oppfattet som norsk lenger. Hvordan kan det ha seg at en mann som er født og oppvokst i Norge og som er godt integrert ikke lenger har noe behov for å definere seg som norsk? I kommentaren sin forteller Ashraf hvordan det er å stå i spagat mellom kulturer, om rasisme, rå nasjonalisme og ekskludering, og om hvordan valget av å endre talemåte fra «jeg er norsk», til «jeg er født her» og «jeg er norsk journalist», til «jeg jobber for en norsk avis» har virket dypt befriende. Han trenger ikke lenger å forsvare sin norske identitet.

Ashrafs kommentar utløste en stor identitetsdebatt. Norsk nok samler de mest markante stemmene i debatten og føyer til stemmer som Ella Maria Hætta Isaksen.

Jeg leste ett kapittel nå, ett da, på jobb, mellom arbeidsøktene. Interessant nok tenkte jeg «nettopp, sånn må det være» om hvert eneste kapittel. Både om Ashrafs kommentar, om motsvarene og svarene som tar Ashraf i forsvar. Alle stemmene føles nemlig like sanne. Her finnes det virkelig ingen fasit. Identitet og tilhørighet er flytende variabler.

Norsk nok er ei bok alle burde ha lest. Den burde også ha vært pensum i den videregående skolen. Bli opplyst og fordomsfri! Les Norsk nok.

Boka inneholder markante stemmer som Abid Raja, Nancy Herz, Zeshar Shakar, Fredrik Solvang og Ella Marie Hætta Isaksen.

  • Norsk nok
  • Mala Naveen (red.)
  • Res Publica, 2022
  • 172 s.
  • Sakprosa, voksen
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s