Robert Steen: Om natten lyser stjernene

Husker du nyhetssaken fra for ei tid tilbake om en kronisk syk, ung mann som brukte mesteparten av tiden sin på dataspill? Foreldrene bekymret seg hele tiden for at han var ensom, men da han døde, poppet det opp nettvenner fra rundt om i verden for å kondolere. Mats var slett ikke så ensom som foreldrene fryktet. Opp gjennom årene hadde han opparbeidet seg en krets av nære venner på internett. De snakket ikke bare sammen gjennom spillene, men også over andre digitale kanaler. Noen av dem møttes også fysisk.

For foreldrene til Mats ble dette en skikkelig oppvekker. For hva ligger egentlig i begrepene «sosial» og «vennskap»? Må man møtes fysisk for å være venner? Kan ikke det sosiale fellesskapet på internett føles like sterkt og være like reelt? I Om natten lyser stjernene forteller Robert Steen historien til sønnen sin, Mats. Her er forlagets presentasjon av boka:

Mats Steen led av en livstruende sykdom og var lenket til rullestolen. Han satt stort sett i kjellerleiligheten sin bak nedrullede gardiner og spilte data til langt på natt. Til foreldrenes store sorg isolerte han seg og ville ikke ut å treffe folk. Men da Mats døde 25 år gammel, tente venner over hele Europa lys for ham. Det ble en vekker for foreldrene. De visste ikke at Mats hadde hatt et rikt sosialt liv i gaming-verdenen. World of Warcraft-gruppa Starlight var Mats’ nettverk, og hans avatarer Ibelin og Jerome gjorde alt det Mats ikke kunne: løpe, være et midtpunkt og bidra i andre menneskers liv. Mats fant og til og med kjærligheten her. Dette er en historie om hva man definerer som et godt liv, om vennskap og kjærlighet uten fysiske grenser, og om foreldrerollen i en tid der mange ikke forstår hva barna deres egentlig holder på med.

Om natten lyser stjernene er både en historie om å leve med kronisk sykdom og funksjonsnedsettelse, og en oppvekstskildring. Samtidig sier boka noe om hvordan det er å være pårørende. Mats liv er skildret gjennom faren, men siden han bruker dagboknotater, kommer vi likevel tett på Mats. Mats venner slipper også til, og bidrar med verdifull informasjon om gamingens sosiale aspekter. Man lærer mye av denne historien, som både er lettlest, sterk og inderlig. Jeg likte den veldig godt og anbefaler den herved varmt.

Bibliotekari

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s