Alt jeg skylder deg er juling av Arne Svingen

Møt Herman. Han som har sårskorper på knokene. Og som nekter å si unnskyld.

Møt Silje. Hun som har laget en helt spesiell navneliste.

Er det ikke på tide at noen tar igjen?

Slik presenteres boka på omslaget. Herman slår først og spør etterpå. Silje har et oppdrag, en personlig vendetta. De to heltene passer som hånd i hanske. De trenger hverandre. Eller?

Alt jeg skylder deg er juling er ei underholdende bok om vold. Ja, ja, jeg vet det høres teit ut, men det er faktisk akkurat det den er, uten at alvoret forsvinner i dramaet og humoren. Herman er nemlig ingen endimensjonal karakter. Han har mange kvaliteter. Han bryr seg om familien sin, er flink på skolen og har glimt i øyet. En likanes person som har havnet på skråplanet. Silje blir vi ikke like godt kjent med, så det er litt vanskeligere å forstå henne.

Men hva er det egentlig som er så morsomt med ei bok om vold og personlig vendetta? Jo, det at man ikke klarer å slippe tanken på at offeret fortjente det. I det virkelige livet fremstilles offeret gjerne som offer og gjerningsmannen som en forbryter. Det tilbys langt fra alltid noen oppreisning. Her er det snarere tvert imot. Offeret er gjerningsmann og gjerningsmannen er helt. Når boka ikke tipper over og blir tåpelig, skyldes det først og fremst at Herman er en sammensatt person. Han er egentlig en fin fyr, men mange av slagene han deler ut fremstår som umotiverte og grunnløse. Han har et problem! Hvordan det går med ham og Silje kan du lese selv. Og bare for å ha sagt det, boka oppfordrer ikke til vold. Kos deg!

Alt jeg skylder deg er juling er beregnet for ungdom mellom 12 og 16.

Forfatter: Arne Svingen
Tittel: Alt jeg skylder deg er juling
Forlag: Gyldendal, 2019
Sjanger: Roman, ungdom
184 s.

Reklame

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s