Påskekrim

Det nærmer seg påske og stadig får jeg forespørsler om spennende kriminalromaner. Under finner du bøker som du ikke klarer å legge fra deg i vinternatta 🙂

 

Camilla Grebe: Husdyret (oversatt, 2018). Fabelaktig historie og en troverdig skildring av livet i de svenske skogene. Mørk, klaustrofobisk krim med en vri som slår pusten av deg på slutten. Vinner av Glassnøkkelen, 2018.

 

 

 

Mikael Niemi: Koke bjørn (oversatt, 2019). Roman med kriminalhistorie. Vi befinner oss i Kengis i Nord-Sverige i 1852 og Lars Levi Læstadius’ vekkelsesbevegelse brer om seg. En ung kvinne forsvinner, og prosten, Læstadius, tror ikke på ryktene som setter forsvinningen i sammenheng med den store, farlige bjørnen i området. Sentrale motiver i boka er kulturkonflikter og undertrykkelse. Les, les, les!

 

 

Ruth Lillegraven: Alt er mitt (norsk, 2018). Endelig en norsk domestic noir!  Les om Clara og Haavard i den kritikerroste Ruth Lillegravens første spenningsroman, en intrikat psykologisk thriller med upålitelige fortellere. For de av dere som likte Gone girl.

 

 

 

Søren Sveistrup: Kastanjemannen (oversatt, 2018). Brutal kriminalroman med avkappede lemmer og et mysterium som kan settes i sammenheng med et grufullt øksemord for mange år siden. For de av dere som liker Jo Nesbø!

 

 

 

Mads Peder Nordbo: Jenta uten hud (oversatt, 2018). Dansk krim med handling fra Grønnland. Sosialrealistisk, fæl historie om seksuelle- og statlige overgrep. Superspennende, med en smak av isøde.

 

 

 

Peter May: Svarthuset (oversatt, 2017). Svarthuset er første bok i Mays såkalte Lewistrilogi. En herlig krimserie fra Hebridene, full av hemmeligheter og havsprøyt. Må leses!

 

 

 

Peter May: Coffin Road (oversatt, 2019). Hvis du lest Lewistrilogien, bør du også lese Coffin Road. Hovedpersonen og detektiven i boka lider av hukommelsestap og forsøker å finne ut av hvem han er. Nervepirrende økothriller fra Hebridene.

 

 

 

C.J. Tudor: Krittmannen (oversatt, 2018). Hvem drepte jenta som Eddie reddet på tivoliet? Hvem er ute etter gjengen som fant henne, 30 år senere? Utspekulert kriminalroman med guffen atmosfære og finurlig vri.

 

 

 

C.J. Tudor: Gullungen (oversatt, 2019). En lærer med en agenda reiser til byen hvor han vokste opp og suges tilbake i tragedien og mysteriene fra barndommen. Ubehagelig kriminalroman og en strålende oppfølger til Krittmannen.

 

 

 

 

Graeme Macrae Burnett: Med blodig forsett (oversatt, 2018). Intrikat oppbygd historisk krim med handling fra det skotske høylandet. Ikke noe whodonnit-mysterium, vi vet hele tiden hvem den skyldige er, spørsmålet er mer hvorfor. Fabelaktige person- og miljøskildringer i en kriminalroman helt utenom det vanlige.

 

 

 

Marisha Pessl: Neverworld wake (engelsk, 2018). Spooky krimgrøsser hvor hovedpersonen sitter fast i et slags limbo og gjenopplever den samme dagen igjen og igjen, til det mystiske dødsfallet til kjæresten hennes er oppklart. En skikkelig pageturner!

 

 

 

Emelie Schepp: Merket for livet (oversatt, 2017). Ble helt hektet på serien om den sære Jana Berzelius og slukte alle fire bøkene på rappen. Merket for livet er første bok i denne serien, som må leses kronologisk.

 

 

 

Thorkild Damhaug: Glasshjerte (norsk, 2017). Makeløs psykologisk kriminalroman med diagnoser, unge helter og en superspennende intrige, skrevet av en av Norges aller, aller beste krimforfattere. Har du ikke lest noe av Damhaug før, er dette boka å starte med!

 

 

 

A.J. Finn: Kvinnen i vinduet (oversatt, 2018). Psykologisk thriller om Anna som ikke har forlatt huset sitt på lang tid. Herlig skrullete hovedperson og et plott fullt av overraskelser.

 

 

 

Thomas Enger: Enkebyen. De bortførte (norsk, 2019). Rykende fersk dystopisk ungdomskrim i krysningspunktet mellom Divergent og The Handmaid’s Tale. En sidevender i typisk Enger-stil.

 

 

 

Karen M. McManus: Two Can Keep a Secret (engelsk, 2019). Frittstående oppfølger til ungdomsboka One of us is Lying. Dritspennende krimhistorie om overgrep og drap, med en kvinnelig etterforsker som går på videregående. Som bonus får du en kjærlighetshistorie ❤

 

 

 

Gard Sveen: Den siste pilegrimen (norsk, 2013). Et mord i nåtid har sammenheng med hendelser fra 2. verdenskrig. Nazister, spionasje og motstandsbevegelse er stikkord i denne historien, som vant Rivertonprisen, 2013.

 

 

 

Frode Granhus: Forsvinningen (norsk, 2018). Forelsket meg hodestups i den godmodige politietterforskeren Rino Carlsen, den uforglemmelige politibetjenten i Reine med hockeysveis og tresko. Knallgod sistebok og et trist farvel med Rino Carlsen, Berger Falch og Lofotkrimmens mester. Hvil i fred, Frode Granhus ❤

 

 

 

Courtney Summers: Sadie (engelsk, 2018). En ubehagelig historie om overgrep, hevn og fattigdom i USA. 19 år gamle Sadie er på jakt etter overgriperen som drepte søstera hennes, og blir borte. West McCray lager en podcast om saken. Han følger i Sadies fotspor og forsøker å finne henne, før det er for sent…

 

 

 

Samuel Bjørk: Gutten som elsket rådyr (norsk, 2018). Personlig likte jeg debutromanen til Samuelbjørk bedre, Det henger en engel alene i skogen. Men fjorårets bok er nominert til Rivertonprisen. Gutten som elsket rådyr er en brutal, men lettlest sidevender med flere overraskelser og en guffen slutt.

 

 

 

Heine Bakkeid: Møt meg i paradis (norsk, 2018). Frittstående fortsettelse av Jeg skal savne deg i morgen. Også denne gangen skal vi til Nord-Norge, skjønt hoveddelen av handlinga foregår sørpå. Den heller ustabile privatetterforskeren Thorkild Aske forsøker å finne dattera til en norsk forfatter, før det er for sent… En bok med mye sarkastisk humor og et gjennomført plott. Nominert til Rivertonprisen, 2019.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s