Psykisk helse

I boka Psykehus forteller bloggeren Drea Karlsen sin sykdomshistorie. Karlsen er bare 23 år første gang hun blir innlagt på psykiatrisk. Hun er dypt deprimert og suicidal. Etter hvert får hun diagnosen bipolar lidelse.

Vi følger Karlsen fra 2013-2017, gjennom gjentatte innleggelser, opp- og nedturer. Boka er bygd opp som dagboknotater, fra dag én på psykiatrisk, til dag 1436, ispedd utdrag fra sykehusjournalen.

Psykehus er ei vond bok og lese. For Karlsen oppleves det som brutalt å stå på utsiden av samfunnet, å se at vennene fullfører høyere utdannelse og etablerer seg, mens hun selv står på stedet hvil. Skam er noe som Karlsen stadig vender tilbake til. Hun føler seg mislykket som menneske. Hun er da heller ikke spesielt snill med seg selv, og det går det så langt som at Jokeren, som hun kaller sin indre kritiker, tar fullstendig overhånd og hun blir psykotisk.

De sterkeste øyeblikkene i historien er de gangene hun forsøker å gjøre en ende på lidelsene sine, som den gangen hun hopper i elva:

Jeg aner ikke hvor lenge jeg flyter nedover elven med hodet under og over vann, men plutselig ser jeg flere politimenn løpe både langs elvebredden og over ei bro lenger nede. Det står tre-fire politibiler der, samt en ambulanse. De roper. Jeg roper tilbake. «Jeg bare bader! Jeg bare avkjøler meg litt. Slapper av. Det er vel lov?!»

Drea

Bildet er hentet fra forlaget Spartacus

Karlsen romantiserer ikke psykisk lidelse, og det er fint. Skildringa hennes er både usminket og brutal. Tidvis føler jeg vel kanskje at boka er rettet mot et yngre publikum enn meg, og jeg kjenner at jeg blir irritert hver gang hun beklager seg over at hun, som i utgangspunktet kunne få til hva som helst, havner på psykiatrisk institusjon. Sykdom rammer på tvers av evner og sosiale lag. Det er ikke noe man kan velge bort. Samlet sett er Psykehus likevel ei god bok. Hvis du vil vite mer om psykisk sykdom, bør du ta en titt på den. Du finner den på biblioteket.

Litt om forfatteren: Drea karlsen (f. 1989) er oppvokst på Frøya i Trøndelag. Hun har jobbet som fotograf og journalist, men er mest kjent som rosablogger.

Tittel: Psykehus
Forfatter: Drea Karlsen
Forlag: Spartacus, 2018
Sjanger: Dokumentar, voksen
Sider: 159 s.

 

Bibliotekari

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s