Bookernominert kriminalroman på norsk

Med blodig forsett er en veldig annerledes kriminalroman. Her handler det ikke om hvem som har utført ugjerningen, men om hvorfor og om det rettslige skyldspørsmålet. Oppbyggingen av fortellinga er original. Historien gir seg ut for å være dokumentarisk: Forfatteren fremstiller Roderick Macraes notater som dokumentarisk, han går faktisk så langt som å gi hovedpersonen sitt eget mellomnavn til etternavn. Jeg lot meg faktisk lure helt til jeg googlet boka og så at historien er oppdiktet.

Boka starter med forfatterens innledning, deretter følger avhør av Culduies innbyggere. Hoveddelen består av Roderick Macraes notater, som etterfølges av en medisinsk rapport og en redegjørelse av en fengselslege. Helt til slutt kommer rettsaken og en epilog.

Roderick Macrae tar morgenen 10. august 1869 livet av tre innbyggere i den lille byen Culduie på det skotske høylandet. Roderick er en stille og intelligent leilending på 17 år. Hva i all verden får en så ung gutt til brutalt å myrde tre av sine sambygdinger? Dette får vi svar på i Med blodig forsett. Eller? Gjør vi egentlig det?

Noe av det mest fascinerende med historien er synsvinkelskiftene. Vi ser saken fra flere sider og skiftene får oss til å undre. Forteller Roderick hele sannheten? Også fremstillinga av fengselslegen får oss til å lure. Han er farget av sin samtid. Selv om man i boka ikke bruker begreper som kortskaller og langskaller, har hans syn på skotske høylendere en besk bismak av forrige århundres rasepsykologi, noe som gjør lesningen både ubehagelig og opprørende.

En annen styrke ved boka er skildringa av livet på det skotske høylandet på 1800-tallet: Den harde hverdagen, fattigdommen, undertrykkelsen og godseierens makt er troverdig skildret. Med blodig forsett er en strålende roman. En av de beste jeg har lest i år. Boka var nominert til Bookerprisen i 2016 og ble kåret til publikumsfavoritt.

  • Graeme Macrae Burnet
  • Med blodig forsett
  • 301 s.
  • Press, 2018
  • Kriminalroman, voksen
  • Originaltittel: His Bloody Project, 2016
  • Oversatt av Hege Mehren

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s