Jan Kjærstad: Berge

Jan Kjærstads roman Berge er både en spennende krimgåte og en fortelling med politiske og eksistensielle dimensjoner. Handlingen settes i gang når den berømte og omstridte Arbeidepartipolitikeren Arve Storefjeld og fire av hans nære familiemedlemmer blir funnet brutalt myrdet. Omstendigheter rundt mordene får terroralarmen til å gå. Referansene til 22. juli er mange, det samme er de nasjonale reaksjonene som en også hadde etter 22. juli. Men Kjærstad skriver ikke en roman om terroren på Utøya og mot Regjeringsbygget. I stedet utforsker romanen hvilke følelser, tanker og erkjennelser en slik bestialsk handling setter i gang både på et individuelt og kollektivt plan.

Berge er sinnrikt fortalt ved at tre ulike fortellere får presentere sin historie: Journalisten Ine Wang som nettopp har avsluttet en biografi om Storefjell, tingrettsdommer Peter Malm som helst vil leve et anonymt liv, og Nicolai Berge som har vært kjæreste med Storefjells datter en tid før hun ble myrdet. Disse tre fortellerstemmene gir innsikt i tre ulike karakterer, men først og fremst kan man si at Kjærstad bruker dem til å speile alle oss andre i møte med en ubegripelig terrorhandling.

I krimgåter er det et mål å avsløre den skyldige. Hvorvidt dette skjer i Berge skal ikke avsløres her. Les romanen og finn det ut selv, og la deg også utfordre av den eksistensielle dimensjonen i romanen.

  • Jan Kjærstad
  • Berge
  • Roman, voksen
  • Aschehoug, 2017
  • 378 s.

Norsklærer, Kirsten Elisabeth Larsen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s