En sikker vinner

MandelForside_highresForfatter: Emily St. John Mandel
Tittel:
Fordi overlevelse ikke er nok
Forlag:
Font, 2016
Sjanger:
Voksen, dystopisk
Oversetter:
Kirsti Vogt
Originaltittel: Station eleven, 2014

 

Fordi overlevelse ikke er nok har fått strålende kritikker og boka var nominert til National Book Award og PEN/Faulkner Award i 2014. I 2015 stakk den av med Arthur C. Clarke Award. Du kan lese mer om forfatteren, kanadiske Emily St. John Mandel, her

Fordi overlevelse ikke er nok åpner med en scene fra et teater i Toronto. Under ei oppsetting av Shakespeares King Lear faller hovedrolleinnhaveren, Arthur, om på scenen. En publikummer, Jeaven, styrter til for å hjelpe, men Arthurs liv lar seg ikke redde. Gjennom resten av romanen følger vi mennesker i fjern og nær tilknytning til Arthur, også Jeaven, som tidligere har jobbet som journalist og papparazifotograf og som har levd godt på bilder av Arthur.

Kort tid i forveien bryter det ut en influensaepidemi i Georgia. Viruset sprer seg som en pest rundt i verden, det har allerede nådd Toronto, og innen to uker er nesten alle de ansatte på teateret døde. Viruset likner ikke noe man har sett tidligere, og snart er 99 prosent av jordas befolkning utradert. Alt kollapser og verden er plutselig ikke så veldig annerledes enn på Shakespeares tid.

Handlinga i Fordi overlevelse ikke er nok følger to tidslinjer: Arthur og menneskene som krysser hans vei i årene før epidemien og et omreisende teaterensemble tjue år etter. I år tjue er grensene opphevet og de overlevende i Nord-Amerika bor spredt omkring på små, isolerte stasjoner eller tettsteder. En av bokas hovedpersoner, Kirsten, reiser rundt med et teater. Som barn var Kirsten med på oppsettinga av King Lear, og hun husker Arthurs dødsfall som om det var i går. Hos Arthur fikk hun en tegneserieroman, Station eleven, hvis verden ikke er helt ulik hennes egen dystopiske virkelighet, selv om Station eleven ligger i verdensrommet. Tegneserien blir altså en slags miniatyrkopi av hovedfortellinga, så det er ikke tilfeldig at romanen på engelsk har fått navnet Station eleven.

Etter hvert som handlinga i boka skrider fremover, møtes både de to tidslinjene og Arthurs venner og bekjente – de av dem som overlever vel å merke. Boka dveler egentlig ikke så mye ved selve apokalypsen, den handler heller om tap og savn, og kanskje mest av alt om kunst. Det holder nemlig ikke bare å overleve som det så fint heter i Star Trek: «Survival is insufficient», overlevelse er ikke nok. Fordi overlevelse ikke er nok er en mørk og vakker dystopisk fortelling og et friskt pust i en sjanger overrepresentert av diktaturer. Den er garantert zombiefri og en sikker vinner også for de av dere som normalt sett ikke leser denne typen litteratur.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s