Liljekonvallpiken av Anne Oterholm

LiljekonvallpikenForfatter: Anne Oterholm
Tittel: Liljekonvallpiken
Forlag: Oktober
Sjanger: Skjønnlitteratur, voksen
Sidetall: 248 s.

 
Liljekonvallpiken er en utradisjonell roman som formidler tilsynelatende ubetydeligheter i menneskers hverdagslige liv. Enkelt sagt er dette en roman om skurret i og mellom mennesker, det usagte, ugjennomtenkte og ubevisste som også er med på å styre retninga i livene våre.

Merete er en 46 år gammel advokat, hun er skilt og har nylig flyttet i en leilighet. Den fraskilte ektemannen, Stian, har etablert seg på nytt og venter barn med sin nye samboer. Karin og Haldor er de voksne barna til Merete og Stian, de kommer på besøk til Merete og har hvert sitt perspektiv på bruddet mellom foreldrene, og de har også ulikt forhold til moren sin. Merete har ikke en stor omgangskrets, når vi møter henne, er hennes sosiale liv begrenset til kontakten med barna og til naboen, Karianne. Karianne er en ukebladjournalist i trettiårene, hun er notorisk selvopptatt og kan smykke seg med en langt yngre kjæreste som er minst like opptatt av kropp og utseende som henne selv. Mikke er tidligere dømt for en voldsforbrytelse, han er på alder med Meretes egen sønn, og han tilbringer dagene hjemme i sofaen med spilling.

Det som gjør Liljekonvallpiken til en så merkelig og urovekkende roman er fortellerposisjonen. En venn av Merete, Jonas, har rollen som en slags allvitende forteller. Han har ikke direkte innsyn i tankene til personene han observerer, han er ikke en gang til stede der handlinga utspiller seg, men formidler til oss hvordan han mener ting henger sammen, på en nokså utilslørt måte. Jonas er videokunstner, blikket hans på Merete og de andre personene i romanen er preget av det. Han iakttar, men er han en objektiv formidler? Og hvorfor svarer Merete aldri når han ringer til henne?

Liljekonvallpiken er utgitt på Oktober forlag. Anne Oterholm er født i 1964 og er leder av Forfatterstudiet i Tromsø. Hun debuterte i 1995 med romanen Ikke noe annet enn det du vil. Hun har mottatt flere priser for forfatterskapet sitt. Liljekonvallpiken er den åttende romanen hennes.

S

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s