Celeste Ng: Everything I never told you

everything-i-never-told-you-400x400-imae2ffkwzr5r57xTittel: Everything I never told you
Forfatter: Celeste Ng
Forlag: Penguin
Sjanger: Roman, voksen
Sider: 297

Everything I never told you (2014) var «årets bok» på Amazon i fjor og en av de absolutt beste bøkene jeg har lest så langt i år. Boka åpner med setningen «Lydia er død», og gjennom resten av romanen får vi servert familiens historie og til slutt også årsaken til Lydias død. Det viser seg snart at Lydia har tatt sitt eget liv, og boka illustrerer kort sagt den ytterste konsekvensen av manglende dialog. Synsvinkelen skifter mellom de forskjellige personene i familien, og gjennom dem avdekkes «alt de ikke fortalte hverandre».

Everything I never told you beskriver et møte mellom to kulturer – den asiatisk-amerikanske og den europeisk-amerikanske. Dette møtet blir vanskelig dels på grunn av feilslåtte forventninger og fordommer, dels på grunn av stivnede strukturer og rasisme i etterkrigstidens USA. Historien lar seg ikke uten videre overføre til norske forhold, men den har et allmengyldig aspekt: Hva skjer når vi slutter å snakke sammen, og når foreldre legger for stort press på barna sine? Disse spørsmålene, sammen med de generelle aspektene i migrasjonsproblematikken, gjør boka interessant også i et europeisk perspektiv.

terningkast6Everything I never told you er en vond, men viktig roman om selvmord og kulturmøter. Boka gjorde uutslettelig inntrykk på meg og jeg anbefaler den VIRKELIG varmt. Løp og lån. Terningkast 6.

Litt om forfatteren: Celeste Ng har gitt ut en rekke noveller i forskjellige magasiner og tidsskrifter, Everything I never told you er hennes første roman.

Bibliotekari, tidligere publisert i Karis bokprat

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s