Fem dystopiske romaner du bør få med deg

Er du lei av serier som bare varer og varer? Glem The Hunger Games, The Maze Runners og Divergent for et øyeblikk og les bøkene under i stedet. Ikke bare er de avsluttende, de er også fantastisk gode.

 

how iMeg Rostoff: How I live now (2004): En annerledes og veldig realistisk dystopi. 15 år gamle Daisy kommer dårlig overens med den gravide stemora si, utvikler en spiseforstyrrelse og sendes av faren til tanta si i England selv om det er uro i verden. Tanta reiser til Oslo for å holde et foredrag, så bryter tredje verdenskrig ut og Daisy blir alene igjen i England sammen med fetterne og kusinene sine. Boka handler kort fortalt om hvordan barna overlever under krigen, og den obligatoriske, ikke helt stuerene kjærlighetshistorien er selvfølgelig med… En prisbelønt ungdomsbok som også er filmatisert.

 

gå aldri fra megKazuo Ishiguro: Gå aldri fra meg / Never let me go (2005): En dystopi med en klar, etisk problemstilling. Kathy, Ruth og Tommy vokser opp på den idylliske kostskolen Hailsham i England, men bak idyllen lurer en kommende tragedie. Hvilken skjebne er det som venter barna i voksenlivet? Boka reiser spørsmål omkring kloning og organdonasjon. Boka ble nominert til Bookerprisen og er også filmatisert.

 

 

Station 11Emily St. John Mandel: Station Eleven (2014). 99 % av jordas befolkning utraderes i en influensapandemi. Tilbake står noen ganske få. I år 20 etter katastrofen reiser hovedpersonen Kirsten rundt med et omreisende teater. Det er utrygt utenfor de små enklavene som styres på svært forskjellig vis. Boka undersøker hvordan en verden i etterkant av en pandemi kan se ut, samtidig som den også belyser selve katastrofen. En vakker, annerledes og prisbelønt undergangsfortelling som skal filmatiseres. Boka kommer på norsk i høst.

 

veienCormac McCarthy: Veien / The Road (2006). Denne boka har allerede rukket å oppnå klassikerstatus. I Veien har verden gått under og menneskene må klare seg så godt de kan på egen hånd. Vi følger en far og en sønn på vandring gjennom et postapokalyptisk USA i søken etter et nytt sted å bosette seg. Det er en farefull ferd, og det hjelper ikke at helsen til faren begynner å svikte… En prisbelønt roman som også er filmatisert.

 

 

The giverLois Lowry: The giver (1993). Jonas verden er perfekt. Alle usikre variabler er fjernet. Krig, smerte og frykt finnes ikke og valgets kval er en saga blott. Alle personer får utdelt sin oppgave av samfunnet, og da Jonas er 12 utnevnes han til den som skal bære historiens smerte. Snart begynner han å forstå at verden ikke er så lyserød som han først trodde… En prisbelønt YA-klassiker som også er filmatisert.

 

 

I presentasjonen under finner du alt som kan krype og gå av dystopisk litteratur på biblioteket

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s