Norsk litteraturfestival i Lillehammer: biblioteket oppsummerer

Det er første gangen skolen besøker Norsk litteraturfestival i Lillehammer og jeg kan ikke si annet enn at festivalen oversteg alle mine forventninger. Under finner du en kort oppsummering og tips til god litteratur.

 

Krimsalong med Thomas Enger og Hans Olav Lahlum

 

image


Thomas Enger er journalist, skriver drivende god journalistkrim og har i tillegg gitt ut ungdomsboka Den onde arven som stakk av med Uprisen i fjor. Enger snakket på krimsalongen først og fremst om serien om journalisten Henning Juul, som til nå er solgt til 26 land. Bøkene er i utgangspunktet frittstående, men serien består i tillegg av et stort mysterium som oppklares i den kommende femte, og siste boka. Jeg har lest de to første bøkene og anbefaler serien varmt.

Maurtue Print Hans Olav Lahlum er historiker og skriver klassisk, historisk krim i tillegg til sakprosa. Lahlum var som vanlig veldig morsom og serverte oss en hel rekke små anekdoter. «Helten» i Lahlums krimserie er Kolbjørn «K2» Kristiansen. Serien er skrevet etter mønster av den klassiske detektivromanen, men Lahlum har sin egen personlige vri. Politibetjenten hans er ikke den skarpeste kniven i skuffen, han fungerer i prinsippet som hjelper og løpegutt for den hemmelige rådgiveren sin, den eminente detektiven Patricia Louise I. E. Borchmann – en klassisk lenestoldetektiv som løser saken fra rullestolen sin. Jeg hatet den første boka i serien. Men når sant skal sies leste jeg den som lydbok på en skitur hvor skiene kladdet og humøret var på bunn, men siden jeg likte oppfølgeren veldig godt, velger jeg å tro at skiføret har skylda for at debutromanen hans falt igjennom hos meg…

 

Dystopibonanza

 

image

 

Soledad_riss.inddDi morgen blir alt mørktystopiene er populære som aldri før, og på «Dystopibonanza» snakket Ubokredaktør Nina Aalstad med Sigbjørn Mostue og Tor Arve Røssland om deres bidrag til sjangeren. Mostue har skrevet I morgen er alt mørkt. Brages historie som stakk av med årets Upris. Røsslands Soledad var også nominert. Førstnevnte er en slags zombieapokalypse, den andre en postapokalyptisk fortelling om ei ung jente som tilsynelatende er eneste overlevende etter en verdensomspennende katastrofe.

Forfatterne snakket ikke bare om sine egne bøker, men nevnte også noen titler som de selv har blitt inspirert av, blant andre Cormac McCarthys Veien, George Orwells 1984 og Animal Farm og John Wyndhams I triffidenes dager.

 

Stille eksistenser. Helle Helle

 

image

 

Helle Helle er blant Danmarks ledende prosaister og snakket i «Stille eksistenser» om den siste boka si, Hvis du vil, som er nominert til Nordisk råds litteraturpris. Helle Helle er kjent for sin ordknappe prosa og for sine oridinære, litt stille hovedpersoner som hun helst setter i en verst tenkelig situasjon. I Hvis du vil har de to heltene ikke bare gått seg vill i skogen, men også i sine egne liv.…

Helle Helle hadde en flott samtale med forfatter Eivind Hofstad Evjemo, og møtet ga meg lyst til å titte nærmere på den kritikerroste romanen hennes.

 

Kjærlighetens komedie

image

En av de morsomste programpostene på festivalen var Erlend Loes samtale med Stine Pilgaard, et dansk stjerneskudd som har skrevet en humoristisk historie om kjærlighetssorg. Hovedpersonen i Min mor sier flytter hjem til faren sin etter bruddet med kjæresten, og her må hun selvsagt finne seg i velmenende råd både fra mora og alle andre rundt seg…

Humoren i Min mor sier kan minne om Loes, så det er sikkert ikke tilfeldig at det er han som har oversatt boka fra dansk. Loe startet intervjuet med å lese opp fra ei annen bok han har oversatt, Sa mor av Hal Sirowitz, som også handler om alle de tingene ei velmenende mor kan finne på å bryte ut av seg. Et riktig fornøyelig forfattermøte var dette. Boka er forresten delvis selvbiografisk, og Pilgaards dominerende mor er blitt en helt i Danmark og stiller seg gjerne opp sammen med dattera si for å signere bøkene hennes.

 

Norgesmesterskap i litteraturquiz

Norgesmesterskap i litteraturquiz var litt av en opplevelse og et av høydepunktene på programmet. Skolelaget vårt ble forsterket med en barne- og ungdomsbibliotekar fra Harstad og ei kunnskapsrik dame fra Bibliotekarforbundet. Spørsmålene var sinnssykt vanskelige og motet holdt på å svikte da vi ikke klarte å svare på de første spørsmålene. Men så løsnet det og vi endte på en delt sjetteplass (av i underkant av tretti lag), og det må vi si oss fornøyd med.

 

Litterær helaften. Møte med Margaret Atwood og Lena Andersson

image

Vigdis Hjort åpnet den litterære helaftenen på Maihaugen med en kort, festlig oppsummering av 20 år på litteraturfestival. Jepp, det var 20-årsjubileum i år. Etter Hjort fikk vi møte to fantastisk flotte forfattere, Margareth Atwood og Lena Andersson.

Svenske Andersson er en kritikerrost forfatter. Hun vant Augustprisen i 2013 for Rettsstridig forføyning – en roman om kjærlighet. Historien fortsetter i Uten personlig ansvar. Med humor og presisjon blottlegger Andersson forelskelsens selvbedrag. Her har man altså en håpløs kjærlighetshistorie i to bøker som man absolutt bør titte nærmere på. Selv har jeg allerede skaffet meg en paperback-utgaven av eneren.

imageKanadiske Atwood snakket hovedsakelig om Maddaddam-trilogien Oryx og Crake, Flommens år og MaddAddam, sistnevnte er helt fersk. Atwood snakket også om dystopien som sjanger, om sin interesse for teknologi og om sitt miljøengasjement. MaddAddam-trilogien er en fremtidsfabel og handlinga finner sted i etterkant av en miljøkatastrofe – dette er altså en klassisk postapokalyptisk historie og et «must» for alle dystopielskere.

Atwood er for øvrig den første forfatteren som har takket ja til å bidra til fremtidsbiblioteket i Oslo. Det kan du lese mer om her

 

Til kildene: Krigen sett fra en ny generasjon

 

Gyldendal_Michelet_Forbrytelsen_v3_just Jeg har ventet på degKrig og dystopi var hovedtemaene på Norsk litteraturfestival, og i «Til kildene» snakket Mirjam Kristensen og Marte Michelet om sine skildringer av jødeforfølgelsene og Holocoust. De fleste tidsvitnene er døde, så forfatterne har i stor grad vært nødt til å støtte seg til sekundære kilder. Marte Michelet skriver sakprosa og forsøker i Den største forbrytelsen å rekonstruere historien til det jødiske ekteparet Benzel og Sara Braude, samtidig som hun forteller om de som sto bak deportasjonen av dem. Miriam Kristensen skriver skjønnlitteratur og har langt større kunstnerisk frihet. I Jeg har ventet på deg forteller den 80-årige jeg-fortelleren Paula, som ble tvangssendt fra Sørlandet til Oslo under krigen for å bo hos den nazistisle onkelen sin, om den jødiske kjæresten sin og om hvorfor hun aldri har snakket med mora si etter krigen…

 

I krig og kjærlighet

 

image

 

Katja Kettu hadde jeg virkelig sett frem til å møte, og det var supert å høre henne snakke om romanen sin, Jordmora. I Jordmora møter vi Villøye, jordmora som forelsker seg i en tysk soldat. Kort sagt undesøker boka hvor langt man er villig til å gå for kjærligheten. Villøye følger Johannes til fangeleiren hvor han er utstasjonert, og der blir hun nødt til å lukke øynene for alle overgrepene mot sitt eget folk. Handlinga er lagt til ei kaotisk tid i finsk historie, og deler av historien foregår i Finnmark, faktisk i Ifjord hvor bestemora mi er fra…

 

Fra Eddy til Edouard

 

image

 

I «Fra Eddy til Edouard» fortalte Edouard Louis om den selvbiografiske romanen Farvel til Eddy Bellegueule. Dette var forresten det sterkteste forfattermøtet på programmet. Eddy vokste opp i en fattig familie i den franske arbeiderklassen, og som homofil i et miljø hvor maskulin styrke og vold er to sider av samme sak, kunne han hverken passe inn eller overleve. Flukt var eneste utvei. I Farvel til Eddy Bellegueule forteller Edouard om en klassereise og om utslettelsen av Eddy Bellegueule. Edouard Louis er for øvrig stor fan av Knausgård og lovpriser selvbiografiens politiske potensial.

 

 

Kinas sønner og døtre

 

image

 

Siden jeg elsket Himmelgraven (2005), gikk jeg selvfølgelig og hørte på den kinesiske journalisten Xinran. Hun snakket både om Tapte døtre og om Buy me the sky, som kommer på engelsk til våren. Mens Tapte døtre forteller historien om alle jentebarna som er ofre for Kinas strenge ettbarnspolitikk og adoptert bort til utlandet, forteller Buy me the sky om konsekvensen politikken har hatt for de små familieenhetene i Kina og for samfunnet som et hele, om barn som er ekstremt overbeskyttet og om en praksis hvor man heller dreper enn å utsette seg for raseriet til en ettbarnsmor… Xinran fortalte en usedvanlig sterk historie!

 

Josef Yohannes og Urban Legend

 

image

 

Før jeg «legger på» må jeg fortelle om Josef Yohannes som har tegnet en tegneserie, Urban legend, med en afrikansk superhelt. Yohannes superhelt er ikke overfladisk og flat som superhelter flest, han er tvert imot et ekte menneske. Josef Yohannes menneskekjærlighet og initiativ for å skape en bedre verden gjorde dypt inntrykk på meg, så jeg skal helt klart lese Urban Legend .  Det skal forresten du også, så fremt jeg får bestemme 🙂

 

The end!

Bibliotekari

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s