Odd Klippenvåg, Ada

Ada

Til tross for at Odd Klippenvåg (f.1951) har gitt ut hele 21 bøker, er han en forfatter som er noe anonym. Dette har imidlertid ikke noe med kvalitet å gjøre. Klippenvåg refereres gjerne til som forfatternes forfatter. Han kjennetegnes ved en språklig bevissthet, og en interesse for eksistensielle spørsmål. Romanene hans er korte, og utfordrer dermed leserens blikk for underteksten.

Romanen Ada (2014) er lagt til ei ikke navngitt øy i Nord-Norge, et miljø Klippenvåg kjenner godt da han selv opprinnelig er fra Lofoten. Hit kommer den unge Paul for å arbeide som lærer etter endt artium. Miljøskildringene er gode, og viser oss et gjennomsiktig samfunn midt på 1950-tallet. Menneskene er avhengige av hverandre og hjelper hverandre, men her er også uskrevne sosiale normer som regulerer hva som passer seg. Paul møter Ada, alenemor som vasker på skolen i tillegg til å drive et småbruk. Adas ansikt er skjemmet av en mislykket hareskåroperasjon og et stort, stygt fødselsmerke som dekker halve ansiktet. Hennes liv er preget av hardt arbeid, usynliggjøring og skam. Paul og Ada etablerer et varmt og nært vennskap, som utvikler seg til et kjærlighetsforhold.

Fortellerperspektivet er retrospektivt. Den aldrende Paul oppsøker øya en sommer, og minnene om hans store kjærlighet trenger seg på. Fortellerstemmen er usentimental og søkende, og balanserer fint tekstens såre undertone. Tematisk berører romanen mange viktige spørsmål: Hva er skjønnhet, hvilke vilkår gis den umake kjærligheten, skam, forstillelse, tap og selverkjennelse.

Etter å ha lest Ada er det bare ett å si: Odd Klippenvåg fortjener langt flere lesere!

Kirsten Elisabeth Larsen, norsklærer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s