Sigbjørn Skåden: Våke over dem som sover

sigbjørnI forrige uke var det forfattermøte med Sigbjørn Skåden på Lenvik bibliotek, hvor Aud Tåga, rådgiver på fylkesbiblioteket, og Sigbjørn Skåden snakket om romanen Våke over dem som sover som ble utgitt i fjor på Cappelen Damm. Bokbadet inspirerte til å si litt om boka, som forøvrig er veldig bra.

Våke over dem som sover er en slektsroman lagt til Skånland i Sør-Troms og til Kautokeino. Boka har to handlingslinjer. Ei i fortid, om oldemor, bestefar og mor, og ei i nåtid, om sønnen Amund, eller Sønn som han betegnes som i store deler av romanen. Hovedtemaet i boka er fornorsknings-prosessen samene har vært utsatt for i det norske samfunnet. Oldemor og bestefar snakket samisk hjemme, de kunne ikke norsk før de begynte på skolen. På skolen ble de mobbet, så da bestefargenerasjonen ble voksen, lærte de ikke barna sine samisk for å skåne dem. Men så slår den samiske revitaliseringsprosessen inn, og Sønn får muligheten til å lære samisk på skolen. For Sønn er imidlertid problemet at han er en av veldig få som lærer språket, og som tidligere generasjoner blir han hundset av de andre, som ironisk nok også er av samisk ætt. Paradoksalt nok er han samtidig ikke samisk nok i det kjernesamiske området. Han er plutselig hverken same eller norsk.

våke over dem som soverDet andre temaet i boka er de seksuelle overgrepene som ble avslørt i Kautokeino på midten av 2000-tallet. Menn i 40-årsalderen innledet forhold med tretten-fjorten-åringer. Sønn er kunstneren som vil lage en slags kunstinstallasjon for å dokumentere denne praksisen. Han reiser til Kautokeino, oppholder seg der i noen uker uten at vi får vite hva arbeidet hans går ut på, men vi får en ekkel forutanelse…

Våke over dem som sover en viktig roman som tematiserer overgrep, makt og misbruk på flere plan. Boka beskriver kulturmøter i et nordnorsk landskap, og boka anbefales blant annet til fordypningsoppgaven på vg3.

Forfatteren har tidligere skrevet en bloggroman, De fortapte barns frelser, under psevdonymet Ihpil, og ei faktabok for barn, Samer. For diktsamlinga Skomakernes konge, ble han nominert til Nordisk råds litteraturpris i 2007. Våke over dem som sover er hans første roman på norsk. Den er nominert til P2-lytternes romanpris og Havmannprisen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s