Tom Egeland: Skatten fra Miklagard

skatten fra miklagardTittel: Skatten Fra Miklagard
Forfatter: Tom Egeland
Forlag: Aschehoug & Co.
Utgivelses år: 2014
Sidetall: 269

Ut av mørket, ut i lyset, ung gutt, guders begerbærer

Spenningsromanen Skatten Fra Miklagard av Tom Egeland handler om en gutt som heter Robert, som har fått i oppdrag å finne en mystisk skatt som kan redde verden fra såkalte Ragnarok. Robert drar i lag med moren til Vestfold på utgravning etter vikingskatter, der arkeologene nettopp hadde gjort et stort funn. Etter mange år med forberedelser, leting og forskning har moren til Robert og de andre arkeologene funnet den etterlengta graven til den allmektige vikinghøvdingen Njål og familien hans fra året 500. På utgravningen snubler Robert over en gammel og sjelden runepinne. Samtidig får generaler i Pentagon varsler som kan føre til verdens undergang. Robert opplever å få merkelige syner og drømmer; han ser disse gjennom øynene til gutten Ulv fra vikingtiden. Anita, ei jente som Robert nettopp har møtt, er like interessert i historie som han. I løpet av romanen oppstår det en romanse mellom de to.

Romanen veksler mellom Roberts og Ulvs historie. Vi får korte innblikk i Ulvs historie da han var ung og levde livet som en stolt sønn av høvdingen. Lite visste han at han var den utvalgte til å fullføre en viktig oppgave som Volven ga han. Roberts historie skjer i nåtiden, der han søker og leter etter ledetråder som kan hjelpe dem til å finne skatten som ble nedgrav for over 1000 år siden og redde verden fra dens undergang. Plutselig dukker det opp en gammel mann som sier at han er fra et begravelsesbyrå. Det merkelige er at han vet så mye om den mystiske skatten; så hvordan henger dette sammen?

Robert blir helt besatt av å finne ut hva plankebiten med runeinnskriften betyr, og blir svært overrasket over hvor viktig den er. Etterforskningen til Robert og Anita tar dem tilbake til vikingtiden, der vikingene plyndret, stjal og alltid var ute etter store gylne skatter, blant annet skatten fra Miklagard. Ulv, den stolte vikingsønnen av den mektige høvdingen, opplevde akkurat samme skjebne som Robert. Når Robert endelig finner ut hva runene betyr må han finne et beger, guds beger, men han er ikke den eneste som vet om skatten.

Jeg syns at forfatteren har lyktes godt med historien. Skatten fra Miklagard har korte, intense kapitler, periodiske vendinger og tidsskifter som gjør at handlingen blir som en berg- og dalbane. Vi har også møtt Robert før i Katakombens hemmelighet, som vant ARKs barnebokpris i 2013.

Personlig likte jeg boken. Den er svært spennende, men gir også kunnskap. Dette oppnås ved å presentere en historie med mye driv i nåtiden, og flette inn vikingenes historie blant annet gjennom små faktabokser fra Roberts skoleoppgave som gir leserne kunnskap og forståelse for historien.

Elev 1EF

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s