The Hunger Games

The hunger gamesTittel: The Hunger Games (første bok i en trilogi)
Forfatter: Suzanne Collins
År: 2008
Sjanger: Science fiction / thriller
Antall sider: 453
Terningkast: 5

The Hunger Games er en spenningsserie som er utgitt av den kjente forfatteren Suzanne Collins. Romanen er den første i serien av tre bøker som alle er filmatisert. Romanen ble publisert i 2008 og hadde solgt 800.000 kopier før februar i 2010. Per i dag er det solgt over tre millioner kopier bare i USA. Den er oversatt til 26 forskjellige språk, blant annet norsk. Serien har vunnet flere priser og fått flere hyllester fra kjente forfattere.

Handlingen finner sted i en ny stat i Nord-America som kalles Panem. Her møter vi den 16 år gamle jenta Katniss Everdeen, som også blir romanens jeg-forteller. Du skjønner kjapt at handlingen fortelles fra en annen tid, siden vi ikke har mye av de instrumentene som beskrives. Noen eksempler på dette er måten hun beskriver teknologien på, hvordan overklassen er kledd, samt hvordan politiet oppfører seg. Her har klasseskillet virkelig spilt inn. For å slippe opprør, har de delt middelklassebefolkingen inn i 12 forskjellige distrikter med høyt bevæpnet sikkerhet. En apokalyptisk hendelse har rammet de andre kontinentene, og det er derfor forholdene er slik de er. For å holde befolkningen i sjakk, arrangeres det et live tv-show der du kan vinne friheten og nøkkelen til et bedre liv.

Det er denne konkurransen som kalles «Hunger games». De som deltar i konkurransen er 12 jenter og 12 gutter, i alderen mellom 12 og 18 år, trukket ut blant hele befolkningen. Det er to stykker fra hvert distrikt. Disse 24 deltakeren har kun en regel å forholde seg til, drep eller bli drept.

Hovedpersonen er som nevnt den 16 år gamle Katniss Everdeen. Du blir raskt kjent med hovedpersonen, og du får et godt innblikk i livet og tankegangen hennes. Hun har en liten familie med en mor og en søster. Faren døde under en gruveulykke, og moren er tydelig preget av dette. Ellers er det flere venner som nevnes, blant annet «Gale» og «Peeta» som er to ganske viktige personer for Katniss. Katniss’ involvering i «The Hunger Games» er annerledes enn alle de andres. Det er egentlig lillesøsteren som blir trukket ut til å være med på de brutale lekene, men Katniss tar plassen fordi hun frykter at lillesøsteren aldri vil klare å overleve. Det gir fortellingen en ekstra gnist. Den generelle oppfatningen av lekene er at det egentlig er en dødsstraff og om du blir sendt dit, forventer ingen at du overlever.

Dette tv-showet er det største arrangementet som foregår i Panem, og det er derfor mye som må forberedes før de kan starte. Deltakerne blir blant annet lært opp til å slåss og må ha flere oppvisninger slik at sponsorene kan bestemme hvem de skal satse på. Sponsingen går ut på at deltakerne kan få hjelp i spillet, der de kan få forskjellige forsyninger med for eksempel våpen og mat. Med andre ord, ting som gjør det lettere å overleve. Men for at de skal få sponsorer må de imponere eller skille deg ut, slik at sponsorene skjønner hvem de skal satse pengene sine på.

Hvem overlever? Hvem dør? Les boken og finn ut.

Romanen er fartsfull og nervepirrende, der det er mye som foregår samtidig. Når du først kommer i gang med å lese, raser du kjapt gjennom de 453 sidene, og det største problemet blir å kunne legge boken ned.

Jeg vil anbefale boken for alle som liker romaner med høy spenningskurve og uforventede handlinger. Romanen passer for aldersklassen 14 år og oppover, fordi den kan oppleves som litt voldsom og kanskje litt vanskelig å forstå for de aller minste. Jeg gir den terningkast 5, fordi jeg opplever boken som spennende og overraskende. Perfekt for min smak. Du får ikke mange pauser fra spenningen.

Anbefales!

Elev 11STEF

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s