Bomb dem!

Bomb demTittel: Bomb dem!
Forfatter: Mikael Niemi
Oversetter: Erik Johannes Krogstad
Forlag: Cappelen Damm
Originaltittel: Skjut apelsinen
Utgivelsesår: 2012
Sidetall: 202

 

Romanen Bomb dem! av Mikael Niemi ble opprinnelig skrevet på svensk, og originaltittelen er Skjut apelsinen. Begge titlene har sammenheng med innholdet og hovedpersonens følelser. Niemi er kjent for å blande komikk og alvor, og denne romanen er intet unntak. Dette er Mikael Niemis tredje bok for ungdom.

Romanen handler i hovedsak om å bryte ut av det normale A4-livet som de fleste velger å leve. Temaet er kjærlighetssorg, og motivet er selvkontroll. Hovedpersonen er en helt vanlig person som er middels i alt. Utseendet hans er middels, han er middels god i sport og kler seg som alle andre. Han er alltid enig med alle andre og gjør som alle andre gjør, inntil en dag han bestemmer seg for å gi 20 røde roser til den peneste jenta på skolen, nemlig Sabina Stare. Hun er absolutt ikke interessert, og hele skolen ser at han dummer seg totalt ut. Da forstår han at han har to valg; enten skamme seg resten av livet eller ta kontroll over hele situasjonen. Han forstår at han kan bruke denne hendelsen til å bli en ny person. Endelig får han sjansen til å fortelle alle akkurat hva han mener uten å bry seg i det hele tatt om hva alle andre mener.

Mikael Niemi har virkelig lykkes med å formidle budskapet sitt, og dette klarer han å gjøre på en veldig interessant og spennende måte. Vi som lesere kjenner oss godt igjen i hovedpersonen og vi får selv lyst til å gi blaffen i hva alle andre synes og gjøre akkurat som vi vil. Samtidig som det mest sentrale virkemiddelet i boken er komikk, er budskapet veldig sterkt. At man ikke skal være som alle andre, at man skal gjøre og synes akkurat det man selv vil høres forlokkende fritt ut, men for enkelte betyr det også å vende seg mot vold og destruksjon. Romanen er svært ærlig og «naken», og vi kan se at fortelleren får fram tankene sine på en overbevisende måte. Språket kan bli litt barnslig i blant, og vi får virkelig følelsen av at vi er inne i hodet på en 16-årig gutt, noe følgende sitat er et eksempel på:

«Hvis det jeg skriver begynner å ligne på en stil, skal jeg pule en rotte i ræva til den sprekker.» (s.29)

Kontrast er et annet virkemiddel som er brukt i teksten. For eksempel stilles den personen hovedpersonen brukte å være opp mot den personen han er nå, og de to er helt forskjellige på alle slags måter. Han tenker ofte etter han har gjort noe flaut at dette er noe den gamle han aldri ville gjort. Også gjentakelser benyttes med god effekt. Det kan for eksempel være noe noen har slengt i trynet hans som sitter igjen i hodet i flere timer etterpå som han driver og tenker tilbake på.

Jeg vil si at denne boken passer best for ungdommer i aldersgruppen 13 – 17 år. Selv synes jeg at språket ble for barnslig i blant og at poengene ble utydelige på grunn av dette. Men budskapet og temaet er sterkt og relevant. Her blandes tørr humor og et stort alvor på en god måte, og romanen gir mye å reflektere over. Høres dette interessant ut er Bomb dem! Romanen for deg!

Elev 11STEF

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s