Hypnotisøren

HypnotisørenTittel: Hypnotisøren
Forfatter: Lars Kepler
Oversetter: Henning J. Gundersen
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2010
Sidetall: 528

Hypnotisøren er en kriminalroman skrevet av Lars Kepler. Lars Kepler er et pseudonym som benyttes av Alexander Ahndoril og Alexandra Coelho Ahndoril. De er et svensk forfatterektepar som skriver kriminalromaner sammen. Hypnotisøren er den første boken de har skrevet under pseudonymet Lars Kepler. I denne actionfylte thrillerromanen blir vi kastet rett inn i et brutalt massemord på en familie i Stockholm. Sønnen i familien er den eneste av ofrene som er i live, men tilstanden er svært kritisk. Likevel er kriminaletterforskeren Joona Linna veldig opptatt av å få avhørt den skadde gutten så fort som overhode mulig. Det er nemlig et familiemedlem som mangler, en søster. Joona er redd gjerningsmannen er etter søsteren, og ved å avhøre gutten håper han på å få en anelse om hvor hun er, og hvem som er gjerningsmannen. Derfor kontakter han den dyktige hypnotisøren Erik Maria Bark, i håp om at han skal få noe ut av gutten. Erik stiller seg først negativt til forslaget om hypnose. Han har nemlig lovet seg selv å aldri praktisere hypnose igjen, men lar seg til slutt overtale. Gjennom hypnose leder den hardt skadde gutten Erik og Joona Linna gjennom de siste grufulle minnene sine. Men historien gutten forteller, er en helt annen enn noen hadde forventet å høre. Historien er mer grufull enn noen hadde klart å forestille seg.

Hypnotisøren er skrevet i tredjeperson, men vi kommer likevel svært tett inn på flere av karakterene. Vi får se historien fra flere personer sitt perspektiv der handlingene er parallelle. Som leser får vi ta del i både privatlivet og det offentlige livet til karakterene. Dette gjør at vi ofte får svar på spørsmål, før karakterene i boken selv gjør det. Ved å skrive på denne måten øker spenningen i boken. Forfatteren utsetter i det lengste å fortelle slutten på historien.

Midt i boken får vi et tilbakeblikk på fortiden til en av karakterene. Her er handlingen fortalt i førsteperson. I dette bruddet er spenningen litt dempet; her er det nok lett å falle litt av. Til tross for det litt roligere partiet, blir alle de løse trådene samlet og historien ender på en uventet og utrolig spennende måte. Helt i slutten av boken får vi også vite ting om hovedpersonen, Joona Linna, som gjør at man ønsker å lese oppfølgeren.

Personlig likte jeg denne boken godt. Det var action fra første side. I starten syns jeg selve historien virket litt urealistisk, men etter hvert når trådene samlet seg, viste det seg at det var en vel gjennomtenkt sak. Dette er en bok jeg hadde vansker med å legge fra meg. I og med at det er parallelle handlinger, vil jeg anbefale den til noen som er vant til å lese. Det kan virke litt forvirrende når det skjer veldig mye på en gang. Jeg vil si at denne boken passer hovedsakelig for voksne. Den er ganske grotesk, men samtidig veldig spennende. Hvis jeg skal finne noe negativt å sette fingeren på, må det være det litt mindre spennende partiet midt i boken.

Elev 11STEF

 

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s