Doktor Fredrikis kabinett

Doktor Fredrikis kabinettDoktor Fredrikis kabinett er den fjerde romanen til Jørgen Brekke, en norsk lektor og frilandsjournalist født i 1968. Boken ble utgitt av Gyldendal i 2014. Tidligere har han skrevet tre krimonalromaner, bøker som har vunnet både Norlis Debutantpris og Maurits Hansen-prisen. Doktor Fredrikis kabinett er i likhet med hans tre tidligere romaner, også en krimbok.

I denne boken blir vi sendt tilbake til Trondheim i 1769 hvor vi følger politimester Nils Bayer. Når en av «kropikene» til bareier Thomas Egeland blir funnet voldelig drept i utkanten av byen, må Nils forlate sin depressive livsstil, og sette alle sine krefter inn for å finne morderen. Imens det hele foregår, må Bayer kjempe med både helsen og drikkesuget, noe han gjør i et håp om å vinne tilbake kjærligheten til Ingrid. Lite hjelper det når byens tidligere stadsfysikus, Doktor Fredriki dukker opp igjen, etter et år utenfor landet. Ikke nok med det, Fredriki har også med seg en mystisk, profetisk søvngjenger i et stort skap. Kort tid etterpå kommer søvngjengeren med en mørk profeti, og livet til politimester Bayer blir snudd på hodet i løpet av en uke. Hele tiden vikles Bayer lengre inn i et nett av forvirrende hendelser, og må kjempe mot sine indre og ytre konflikter.

Jørgen Brekke klarer godt å skildre miljøet, og får spesielt godt fram stemningen, ikke bare i spesifikke situasjoner, men i byen og i fortellingen som en helhet. Skildringene av blant annet oppførsel og personlighet til et flertall av karakterer, i tillegg til beskrivelser og små detaljer, bringer frem den grå, og nærmest skitne stemningen som henger over byen, og går igjen gjennom fortellingen. Fortelleren avslører ikke alltid direkte, men velger heller å vise frem, slik at en selv får oppleve og se på det med egen fantasi.

Forfatteren har valgt å skrive historien med en autoral forteller, og utnytter dette på en måte som gjør at man får en større innsikt i sammenhengene i fortellingen, ved blant annet å fokusere nærmere på karakterer utenom hovedkarakteren. Dette klarer forfatteren med glans uten å røpe for mye, og får derfor leseren til å undre i spenning på hva de forskjellige karakterene muligens skjuler. Forfatteren bruker også en del sammenligninger, metaforer og symboler, som også i noen tilfeller fungerer som et lite frampek, og får leseren til å ane at noe er på ferde, og dette i seg selv skaper spenning som gir en lyst til å lese videre.

Forfatteren har valgt å bruke en del gamle norske ord og uttrykk som står i stil med settingen, og er med på å gjøre miljøet enda mer troverdig. Men dette gjør også at romanen blir litt tung å lese i blant. Til tross for dette ble jeg ofte revet med, og jeg synes forfatteren har gjort en god jobb med spenningsmomentene. Dette er en bok jeg gjerne vil anbefale til alle som er glad i å lese og er litt interessert i å oppdage en bok som omhandler en litt mindre moderne tid.

Elev 11STEF

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s