Anna Londons hemmeligheter

Hva-er-det-med-AnnaTittel – Hva er det med Anna?
Originaltittel – Sweet Damage
Forfatter – Rebecca James
Oversetter – Hilde Stubhaug
Utgivelsesår – 2014
Forlag – Gyldendal
Antall sider – 384

Hva er det med Anna? er Rebecca James’  roman fra 2014, skrevet om hovedpersonen Tim Ellison. Tim er en karakteristisk mann i tjueårene, som ikke helt har klart å finne ut hva han vil oppnå i livet sitt. Han deler leilighet med ekskjæresten og hennes nye type, jobber skift på farens restaurant, og lever et liv blottet for mening og inspirasjon, annet enn hans eneste fritidssyssel, surfing. Derfor blir Tim raskt interessert da han finner en annonse som etterspør en leietaker i et av byens vakreste hus, Fairview. Et gammelt antikt hus med beliggenhet bare et par hundre meter fra både Tims jobb og byens beste surfestrand, Manly Beach, får Tim til å undre hvorfor muligheten ikke allerede er kapret av noen andre, og selv om han tviler på mulighetene for å bli valgt inn, lar han seg likevel overtale i siste liten til å teste lykken. På vei til huset får han vite om den eneste haken, han må dele hus sammen med husets underlige eier, den tjue år gamle Anna London.

Rebecca James har blitt beskrevet som en forfatter med en fengslende og gripende skrivestil, og dette verket har fra før av blitt sammenlignet med hennes første roman, Forførende ondskap, som ble en internasjonal sensasjon og ble oversatt og solgt til 52 forskjellige land.

Romanen spiller på menneskets ønske om og hunger etter å gjette eller finne løsninger og forklaringer, og her lykkes forfatteren til fulle. Man blir satt i en posisjon hvor man stadig prøver å forstå, men hvor nye hendelser og avsløringer feier vekk alle tidligere antakelser. Personene skildres nøyaktig og presist, men ikke nødvendigvis med verken ærlighet mot leseren eller troverdighet, da man får historien fortalt fra to synsvinkler som skaper usikkerhet omkring hva som egentlig skjer. I deler av romanen opptrer Tim som jeg-forteller, i andre kapitler fortelles det i tredjeperson fra Annas perspektiv. Dette fortellergrepet sår usikkerhet både på handlingsplanet og i forhold til karakterene, og trekker leseren sterkt inn i romanuniverset. Tilbakeblikk brukes flittig, da Anna Londons fortid i huset har betydning. Nye avsløringer og vendinger fra fortiden bringes frem igjen og igjen, noe som bidrar til for å forklare husets dystre og forlatte stemning, i tillegg til huseierens merkelige oppførsel.

Dette er en ”pageturner” som er i stand til å gripe fatt i leserens oppmerksomhet fra første stund, og måten Rebecca James bygger opp teksten med endeløse vendinger og twister gjør at enhver leser vil slite med å løsrive seg fra boken. Temaer som håp, lengsel, sorg, skrekk og lykke tas opp på utsøkt vis av Rebecca James, og romanen viser frem det vide repertoaret hennes på en glimrende måte. Selv lite ivrige boklesere vil raskt oppdage at forfatterens ønske om å fengsle lesere fra første sekund oppfylles, og når boken fullføres vil man få lyst til å lese enda flere bøker. Som leser har jeg allerede fortalt om og anbefalt boken til flere av mine bekjente, og vil ikke nøle et sekund med å anbefale den for alt fra unge til eldre voksne.

Elev 11STEF

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s