Minimalt med nattesøvn, maksimalt med underholdning

SnømannenDen allsidige Jo Nesbø ble født i 1960, og er en av de virkelig store forfatterne innenfor sin sjanger i dag. I tillegg til å skrive bøker, er Nesbø musiker, var på slutten av 70-tallet fotballspiller i Molde FK, siviløkonom, finansanalytiker, og har attpåtil vært innom yrkene journalist og aksjemegler. En av hans mest kjente romaner, Snømannen, ble utgitt i 2007 av forlaget Aschehoug. Den har fått flere priser, deriblant Bokhandlerprisen og Den norske leserprisen.

I romanen møter vi førstebetjent Harry Hole som har fått et mistenkelig brev undertegnet «Snømannen». Rundt samme tid forsvinner en gift dame ved navn Birte Becker, og en annen dame blir funnet død. Eller rettere sagt, hodet hennes blir funnet på toppen av en snømann. Harry Hole blir satt på saken, og får en ny kollega fra Bergen, som han finner svært attraktiv. Katrine Bratt som hun heter, blir en del av Holes team i etterforskningen. Til tross for at de har minimalt med spor å gå etter, begynner Hole å ane et mønster ved å se på tidligere uoppklarte saker fra samme tid av året.

Synsvinkelen er lagt til en allvitende fortellerstemme. Å bruke denne fortellerstemmen fungerer godt, fordi du av og til får glimt av hva som skjer rundt andre karakterer enn bare hovedpersonen selv. Den gjør det også mulig å kunne hoppe i tid, slik det gjøres flere ganger i fortellingen, uten å måtte bryte med skrivemåten. Fortellerstemmen gjør at du får vite mer om mordene og andre sentrale hendelser enn hvis boka hadde vært skrevet i førsteperson, og vi bare hadde fulgt Harry Hole. Bruken av denne fortellerstemmen kan ses på som et virkemiddel, fordi det skaper en eventyrlig spenning som gjør at man får lyst til å lese videre.

Personene og miljøet i boka er godt beskrevet, men lar fremdeles være litt igjen til fantasien. Å kunne la leseren bruke fantasien gjør at leseropplevelsen blir bedre, samtidig som vi får vite flere detaljer som været og hvor personene befinner seg. Nesbø skildrer personene enkelt og skriver som oftest bare om hovedtrekkene til personen. Eksempel på dette er om personen er høy eller lav, ofte hvordan hårsveis de har, viktige ansiktstrekk og eventuelle andre viktige trekk. Miljøskildringene består av enkle beskrivelser; hvor personene befinner seg, som for eksempel om de er i en skog eller ved ei elv og ting som kan være viktig å ha med for å kaste lys over saken. Teksten fokuserer mer på å skildre karakterenes følelser og tanker fremfor miljø- og personskildringer. Her ser vi viktigheten av å velge en allvitende forteller, i og med at dette gir mulighet til å vise flere personers tanker og følelser.

Det viktigste virkemiddelet som er brukt er vendingene. Det er nesten umulig å vite hvem morderen er før boka avslører det selv. Nesbø klarer å overbevise leseren om at en person er morderen, men bare litt senere i boka blir alt snudd på hodet. Med dette virkemiddelet blir boka spennende gjennom alle de 438 sidene.

Snømannen er en veldig spennende bok, med kort avstand mellom høydepunktene, og består av mange vendepunkt som gjør boka uforutsigbar på en positiv måte. Måten han legger vekt på følelser og tanker gjør at man føler seg nærmere personene i boka, noe som er med på å skape spenning. Tittelen er kallenavnet morderen får før de vet hvem det er, og å kalle boka opp etter morderen, er noe Jo Nesbø ofte gjør. Boka er en av de beste bøkene undertegnede har lest, fordi den er skrevet godt og er nærmest umulig å forutse. Den anbefales på det sterkeste sammen med resten av bokserien om Harry Hole. Boka er rett og slett 38 kapittel med ren nytelse.

Elev 11STEF

 

 

KILDER

http://no.wikipedia.org/wiki/Jo_Nesb%C3%B8

http://www.aschehoug.no/nettbutikk/snomannen-4339.html

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s