HVA ER DET MED ANNA?

Hva-er-det-med-AnnaTittel: Hva er det med Anna?
Forfatter: Rebecca James
Forlag: Gyldendal Forlag
Utgivelsesår: 2013
Oversatt til norsk: 2014
Sidetall: 377

Romanen Hva er det med Anna? handler om en mann i 20-årene som heter Tim Ellison. Han lever ikke opp til andres forventninger om hva han skal gjøre med livet sitt. Han jobber fremdeles i den midlertige jobben sin som kjøkkensjef på resturanten til faren. Han har heller ingen skikkelig plass å bo, og har bodd flere uker på sofaen hos eks-kjæresten Lilla. Livet hans er preget av at noe som var planlagt å være midlertidig er blitt permanent. Han er mer opptatt av lykke enn suksess og karrierre. Boken handler først og fremst om han og det faktum at han skal skjerpe seg og finne seg sin egen plass å bo. Han kommer over drømmehuset hvor han kan leie et rom; et fantastisk rom med den fineste utsikten i hele Sidney. Hundre dollar i måneden virker helt uvirkelig billig og han undrer seg hva haken er. Han deler det digre huset med en jente på sin egen alder, Anna. Det er noe spesielt ved Anna og Tim stusser tidlig på den merkelige oppførselen hennes. Det skjer merkeligere og merkeligere ting, og spørsmål uten noen svar dukker opp. Hva er det egentlig med Anna?

Forfatteren er ute etter å skape spenning tidlig i boken, så hun starter ganske så rett på, noe som er et pluss slik at du føler du er kommet i gang med lesingen. Hun skildrer og beskriver en god del, det går for det meste på hvordan miljøet er og hva som foregår rundt hovedpersonene, men samtidig også hva som foregår i det indre sjelelivet. Romanen er veldig lettlest, uten at det blir for ekstremt. Hun veksler mellom Tim sitt perspektiv og Anna sitt perspektiv. Forfatteren skriver om Tim i jeg-person og om Anna i tredje-person. Noe som er spesielt er at det skifter hyppig mellom de to, så å si hvert kapittel. Noen ganger er det bare små innblikk som kommer fra den ene utav dem, så kapitlene kan noen ganger være bare et avsnitt. Boken kan bli langtekkelig og skildringene kan bli litt mye av, men samtidig er den ikke kjedelig å lese siden du får to sider av samme sak eller situasjon. Anna sitt perspektiv står skrevet i kursiv, det virker mer som et kaos når du leser, og da får du mer innblikk i hvordan hun har det. Kaoset Anna sliter med og hvor lett Tim tar på livet kommer veldig godt fram, og forskjellene vises like godt som likhetene dem imellom.

Boka er lettlest og forfatteren har bygd opp spenningen slik at det bare bygger på seg flere og flere spørsmål som leseren forventer svar på. Det er veldig mange vendinger i boka, og den er sjelden kjedelig å lese. Jeg synes at boken avlsuttes på en uventet og etter mitt skjønn skuffende måte. Det er kanskje det eneste negavtive jeg kan si om romanen.

Elev 11STEF

 

Kilder: http://www.gyldendal.no/Barn-og-ungdom/Boeker-for-ungdom/Hva-er-det-med-Anna

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s