1001 Natt

1001 nattVetle Lid Larssen, født i 1960, er en norsk journalist og forfatter. Han har skrevet flere bøker for både små og store, og har utmerket seg med sine meget gode portrettintervjuer. Boken denne anmeldelsen tar for seg er 1001 Natt, som ble utgitt i 2013. 1001 natt handler om de to norske sjømennene, Christian Børs og Niels Moss som ble slaver i Algerie, en skjebne de delte med flere europeere. Både Christian Børs som kom fra Bergen og Niels Moss som kom fra Trondheim var sjømenn som var på reise i mediterrianske farvann da skipene deres ble kapret. De ble ført til slavehuset i byen Alger hvor de ble til slavene av den såkalte Deyen.

Når Larssen i boken beskriver miljøet og spesielt de tre sentrale byene Bergen, Trondheim og Alger er han veldig nøye og får med seg mye av de arkitektoniske detaljene. Blant annet utformingen og betydningen av de ulike graveringene på søyler, og hvordan og hvorfor slott, festninger, havner og hus er bygd opp akkurat slik de er. Noe annet han legger mye vekt på når det kommer til miljø er byenes struktur, for eksempel plasseringen av ulike byggverk som slavehuset og havnen. I tillegg til de tre byene som er nevnt har Larssen også valgt å beskrive miljøet på båtene svært nøye. Her skildres små detaljer som for eksempel koppene og bestikket sjømennene brukte, og hvordan de sov og arbeidet. Også dialog og direkte utdrag fra brev sjømennene selv hadde skrevet gir teksten liv. Brevene er gjengitt i på originalspråket, eldre dansk og svensk, som nok kan være utfordrende å lese, men samtidig understreker tidsånden.

Et av de andre virkemidlene som dominerer i boken er de spesielle beskrivelsene og måten han velger å ordlegge seg når han blant annet beskriver utseendet til Moss og Børs. Det som også er med på å skape tonen og stemningen i boken er hvordan Larssen har komponert stoffet. Han veksler mellom å beskrive situasjonen Børs og Moss har havnet i, og å fortelle om sin egen reise og egne opplevelser med å samle inn og sorterte stoffet om sjømennenes liv. Dette vil etter min mening si at boken kan sees i to ulike sjangrer. På den ene siden er det en ren sakprosa hvor Larssen kommer med sann informasjon han har samlet i form av gamle oppslagsverk og brevsamlinger. På den andre siden kan man se på boken som en fiksjonstekst hvor Larssen vekker karakterene Niels Moss og Christian Børs til live på ny igjen.

Jeg vil allikevel si at boken for det meste holder seg innenfor sakprosasjangeren siden alt av det som blir skrevet og beskrevet i boken baserer seg på sanne historier. Det at komposisjonen i teksten veksler mellom sjømennenes skjebne og Vetle Lied Larssens situasjon som forfatter er en interessant del av kommunikasjonen mellom tekst og leser. Vekslingen gir et grundig og levende innblikk i de historiske forholdene og i prosessen med å framstille dette materialet.

1001 Natt er etter mitt syn en svært god bok med et spennende og interessant innhold og tema. Man får et troverdig historisk innblikk i en tid hvor det fantes mange tusener av europeiske slaver i Afrika, noe de fleste neppe har visst om eller har hatt særlig kunnskap om. Noe jeg også likte veldig bra med boken var at forfatteren har inkludert mange ord, begreper og brevutdrag fra akkurat denne tiden som gjør innholdet mye mer reelt og interessant.

Etter min mening passer denne boken for både ungdommer og voksne, og spesielt for dem som er interessert i historie. Etter å ha lest boken sitter man igjen med mye kunnskap om handel, sjøfart og en annen side av slaveriet enn det vi vanligvis møter i våre historiebøker.

Elev 11STEF

 

Kildeliste:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s