Rørende og morsomt

Et helt halvt årTittel: Et helt halvt år
Forfatter: Jojo Moyes
Oversetter: Elisabeth Haukeland
Forlag: Bastion
Utgivelsesår: 2013

 

Jojo Moyes er en engelsk forfatter født 4. august 1996 i London. Moyes skiver romantiske romaner for unge voksne og skildrer følelser og miljø på en helt spesiell måte. Hun er en av få som har vunnet prisen Romantic Novel Of The Year, og bøkene hennes er blitt oversatt til elleve språk.

I romanen Et helt halvt år møter vi 26 år gamle Louisa Clark. Hun tilhører arbeidsklassen i England og bor hjemme sammen med foreldrene og bestefaren. Familien hennes har lite penger og er avhengig av Clarks inntekter for å kunne klare seg. Helt plutselig mister Clark jobben på caféen The Buttered Bun, og hun blir tvunget til å søke ny jobb. Den eneste jobben hun blir ansatt i, er som assistent hos en handikappet mann ved navn Will Traynor. Will elsket livet og var en aktiv mann, helt til en motorsykkelulykke gjorde han lam fra halsen og ned. Nå er han bitter, og det eneste han ønsker er at livet skal ta slutt. Med andre ord, han ønsker å ta sitt eget liv. Når Clark møter Will er han frekk og gjør det helt klart at han ikke vil ha henne rundt seg. På grunn av Wills oppførsel ønsker Clark å slutte som assistent, men etter hvert blir frekkheten til erting, og de begynner å trives i hverandres selskap.

Clark har ikke opplevd mye i livet, i motsetning til Will som drev med ekstremsport. Han ønsker at Clark skal oppleve mer og presser henne stadig til å prøve nye ting. Ved hjelp av Wills andre assistent Nathan, tar Clark han med på utflukter og prøver å vise han at han har en fremtid, selv om det er i rullestol. Dessverre er Will en besluttsom mann som vet hva han vil og tiden renner ut for Clark.

Moyes er en mester i å skildre følelser og miljø. Hun beskriver hva personene tenker og føler på en veldig god og detaljert måte. Selv om dette er en romantisk roman, er det lite klisjé og veldig mye humor. Moyes har brukt humor som et virkemiddel for å vise at det er mulig å trekke på smilebåndet og glede seg over noe, selv om alt ser mørkt ut. Handlingen tar plass i England, og det kan være en av grunnene til at Moyes skildrer miljøet så godt. Når man leser, føles det som om man er der sammen med personene i boken, og det gir god innlevelse i historien.

terningkast6Et helt halvt år er en ypperlig roman som passer både ungdom og voksne. Når du har lest boken, ønsker du å lese den på nytt med det samme. Moyes får deg til å gråte og le på samme tid, og hver side bringer med seg nye overraskelser. Hvis du er en person som liker romantiske bøker, samtidig som du er ute etter noe morsomt lesestoff, passer Et helt halvt år utmerket til deg. Dette velskrevne mesterverket får terningkast seks av meg, uten tvil.

Elev 11STEF

 

Kilde: Wikipedia

http://en.wikipedia.org/wiki/Jojo_Moyes

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s