Ukens bok: Adam Johnson, Barnehjemsbestyrerens sønn

Barnehjemsbestyrerens sønnAdam Johnsons roman The Orphan Master’s Son kom ut i USA i 2012, den norske oversettelsen i 2013.

Forfatteren tar oss med til Nord-Korea, et lukket skrekkregime der folks hverdag preges av vold, sult, løgner, angiveri og propaganda. Kim Jong Ils styre innebærer et nådeløst jerngrep om alle samfunnsforhold. Miljøet romanen tar oss inn i er et beksvart avhumanisert helvete. Likevel er her innslag av både varme og humor, bitende ironi, og sentralt i fortellingen blir etter hvert kjærligheten.

Romanen er todelt. I første del møter vi Pak Jun Do, og blir dratt inn i hans merkverdige historie. Han vet han er spesiell, og ser alle oppdrag han får i lys av dette. Vi møter han først på et barnehjem. Som 14-åring må han flytte derfra på grunn av sultkatastrofen, og kommer i statens tjeneste. Først er han tunnelsoldat og får opplæring i kamptrening i stummende mørke, dernest agent og kidnapper, og så mannskap på en fiskebåt der hans oppgave er å drive avlytting. Her vikles han inn i hendelser som fører han til Texas.

I andre del er kommandør Ga og den legendariske skuespilleren Sun Moon sentrale karakterer. Hvordan Pak Jun Do hører hjemme i denne delen bør leseren finne ut selv.

Flere har pekt på det problematiske i at Adam Johnson, en amerikaner som aldri har satt sine ben i Nord-Korea, skaper fiksjon ut av forholdene der. Hvor sant blir det bildet han tegner av landet? Til dette nevnes at Johnson har forholdt seg til et stort, seriøst og troverdig kildemateriale.

Her skal man ikke la seg skremme av at romanen er en 500 siders ”murstein”. Adam Johnson forteller med et sterkt driv som suger leseren inn i fortellingen, samtidig som han gir en rystende studie i politiske og sosiale forhold.

Norsklærer Kirsten Elisabeth Larsen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s