Hva er det med Anna?

Hva-er-det-med-AnnaTittel: Hva er det med Anna?
Forfatter: Rebecca James
Oversetter: Hilde Stubhaug
Forlag: Gyldendal.
Utgivelsesår: 2014
Sidetall: 384 (1. utgave)

Romanen Hva er det med Anna? handler om Tim, en ung mann i 20-årene. Det har seg slik at Tim ikke har noe sted å bo, derfor bor han sammen med eks-kjæresten, Lilla. Situasjonen er ikke helt ideell siden Lilla bor sammen med sin nye kjæreste, i samme leilighet. Både Lilla og Tim ønsker å finne er nytt sted Tim kan flytte til. Heldigvis finner han et sted hvor han kan bo, men det skal vise seg at dette ikke er et hvilket som helst sted. Huset er i utgangspunktet perfekt. Det ligger like rundt hjørnet for restauranten hvor han jobber som kokk, og enda nærmere den beste surfeplassen på Sydneys populære Manly Beach. Gleden til Tim varer imidlertid ikke så veldig lenge, han finner tidlig ut at oppholdet ikke er helt perfekt. Noe mørkt og uhyggelig lurer i det enorme huset, og med rommet følger en litt merkelig betingelse: Han må passe på herskapshusets mystiske eier.

Anna London er jenta Tim skal bo sammen med i tiden fremover. Hun er sky og virker skjør, og av en eller annen grunn oppfører hun seg mer som en gammel dame enn en tjue år gammel jente. Anna skjuler en lidelse som få mennesker vil forstå; hun forlater nemlig aldri huset. Hun er fanget i sitt eget hjem, for redd og skrekkslagen til å takle en verden der ute.

Tim strever hver eneste dag med den rare følelsen av å omgås Anna, hele situasjonen er merkelig og ubehagelig. Han prøver hver eneste dag å komme tettere inn på henne, men det føles nesten umulig. Med tiden begynner Anna å vise flere sider av seg selv og Tim skjønner etter hvert hvorfor hun er som hun er. Etter hvert begynner rare og uforklarlige ting å skje i huset: høye bankelyder om natten, skikkelser i skyggene, urovekkende beskjeder skrevet på veggen. Selv om alle de skumle og merkelige tingene skjer i huset kan ikke Tim noe for at han liker Anna bedre og bedre. Men er Anna en person han burde omgås, og ikke minst bli tiltrukket av?

Romanen Hva er det med Anna? er skrevet for både ungdommer og unge voksne. Innholdet i boken passer så absolutt til aldersgruppen den appellerer til. Jeg vil faktisk si at boken er skrevet så godt at den kan leses av litt eldre også. Forfatteren har fått fram gode skildringer når det kommer til Tims opplevelser og tanker rundt både Anna, huset og alle de rare tingene som skjer. Vi som lesere får være med på alle oppturene og nedturene gjennom Tim som person. Vi får høre tankene og meningen hans rundt ting som skjer med han. Forfatteren er også veldig god på dette å beskrive andre mennesker som Tim er sammen med, for eksempel Anna.

Personene er skildret veldig detaljert, men også på en slik måte at vi som lesere skaper oss et klart bilde av dem. Noen ganger blir personer skildret slik at man ofte begynner å lure på deres oppførsel og tanker. Et annet fortellergrep er at forfatteren ofte stiller spørsmål som man må tenke over og lure på. Dette er med på å skape en type spenning.

Et viktig fortellergrep er den vekslende synsvinkelen. Tim fører ordet i jeg-form, og dette gir oss et nært forhold til han og hans opplevelser. I noen kapitler er fortellerperspektivet lagt til Anna. Her fortelles det i tredjeperson. Vi får høre om hvilke tanker og følelser Anna sitter inne med og hva hun tenker i de ulike situasjonene vi alltid får høre om gjennom Tim. Man kan ikke si at boken har et fast mønster når det kommer til akkurat dette, for det er ikke slik at annethvert kapittel er skrevet gjennom de to hovedpersonene. Det er gjennom førstepersonen hovedhandlingen foregår, men de gangene vi trenger å høre fra Annas synspunkter, får vi ofte det. Hun er alltid med når det kommer til de litt større hendelsene. Det at forfatteren har valgt å skrive boken på denne måten, gjør at vi får høre samme historie gjennom to øyne. Jeg mener at dette skaper en stemming som blir svært spesiell. Vi blir lettere kjent med Anna siden vi også får høre hennes meninger og oppfatninger.

De virkemidlene forfatteren har valgt å bruke gjør at romanen rett og slett er en fryd å lese. Jeg likte boken fra første stund og det var ikke et kjedelig øyeblikk. Romanen er stram og intens og handler om mer enn man tror i begynnelsen. Personene er flerdimensjonale, og viser både sårbarhet, besettelse og dobbeltspill. Hva er det med Anna? hadde det som trengs for å vekke en lesers oppmerksomhet. For min del var dette en helt fenomenal fortelling. Jeg vil anbefale denne boken til alle som er ute etter en litt unormal og uventet historie. Gjør dere klar til å bli overrasket.

Elev 11STEF

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s