Gripende om barn i krig

engangTittel: En gang
Forfatter: Morris Gleitzman
Oversetter: Jan Chr. Næss
Utgivelsesår: 2005
Sidetall: 152

 

Romanen En gang handler om den jødiske gutten Felix. Handlingen foregår under andre verdenskrig, i et polsk barnehjem, trygt oppi fjellene. Felix, som er en naiv liten gutt, skjønner egentlig ikke hva som skjer. Han skjønner ikke hva en nazist er. Han tror også Hitler er en eller annen gud. Felix lengter etter foreldrene sine etter at de «forlot» han på barnehjemmet for tre år siden. Ifølge Felix var han plassert på barnehjemmet på grunn av at foreldrene måtte ordne opp i «problemene sine».

En dag kommer nazister til barnehjemmet. Felix ser at nazistene brenner bøker. Han tror nazistene hater bøker, og derfor vil Felix redde foreldrenes bokhandel. Han makter å rømme fra barnehjemmet og tar seg fram til foreldrenes bibliotek. Men der er alle bøker borte. Felix finner fort ut at noen andre har flyttet inn. Felix er på tur tilbake til barnehjemmet med enda flere spørsmål enn da han startet, men på kvelden ser han et hus som blir satt fyr på. Han finner to lik som han antar er foreldrene til en jente som ligger livløs i snøen. Jenta kommer seg, og slår følge med Felix. Videre ut i historien ser jenta og Felix jøder som blir tvunget til å gå flere mil. Utover historien kommer Felix nærmere og nærmere den mørke sannheten.

Jeg synes at forfatteren har lykkes veldig godt med historien. Hvordan han har brukt den virkelige historien om jødene og blandet den med fantasi, og hvordan vi oppfatter krigen fra et barns synsvinkel, skaper en spesiell virkning. Jeg liker hvordan fortelleren får fram Felix sin historie, Felix forteller for eksempel at foreldrene hans snart blir å hente han fra barnehjemmet, og at han er heldig fordi han er det eneste barnet som har foreldrene sine i live. Felix ser verden med en naiv uskyld. Vi som leser historien ser at hans forestillinger nødvendigvis ikke stemmer. Et eksempel er Felix’ forklaring på hvorfor foreldrene etterlot han på barnehjemmet. Felix skjønte ikke helt hva de pratet om og hvorfor de måtte forlate han, men han forsto at de var glade i han og ville savne han. Scenen er hjerteskjærende, for vi som leser skjønner at de er forsvunnet i en konsentrasjonsleir.

Når Felix ber, ber han alltid til Gud, Jesus, jomfru Marie, paven og Adolf Hitler. Dette beviser at Felix til å begynne med ikke vet om jødehatet eller nazistene. Etter hvert som han får mer kunnskap utvides hans forståelseshorisont. Dette barneperspektivet synes jeg er et veldig bra fortellergrep.

Et annet virkemiddel brukt i romanen er gjentakelse. Hvert eneste kapittel begynner med «En gang», som også er tittelen på romanen. Tittelen henspiller på at dette er en passert historie, men ved å gjøre fortellingen så gripende og levende, bringes historien ut til oss som lever i dag. Forfatteren legger også vekt på kontraster, og da særlig mellom jødene og de «frie».

Jeg likte romanen. Den var så spennende at jeg leste den på en dag. Jeg anbefaler boka varmt til alle som er interessert i andre verdenskrig og litteratur med barn i sentrum. Når du har kommet cirka 20 sider i boka går det ikke å legge den fra seg.

Romanen anbefaler jeg for lesere fra 11 år og oppover.

Elev 11STEF

Kilde: https://bokelskere.s3.amazonaws.com/358f803596e1d8a6db7a6003930c61d3fd9adb31b03976f6ee7390c8.jpeg

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s