Alex Fergusons selvbiografi

untitledMin selvbiografi av Sir Alex Ferguson handler om mannen som også er kalt for den største manageren i engelsk fotball. Boka som ble utgitt i 2014 viser flere sider av han; alt fra hans tid som pubmedarbeider, hans andre interesser, til hans forhold til spillere, og ikke minst hans evner som trener for Manchester United, der han satt i sjefsstolen i 27 år. Her utviklet han laget til en global merkevare nærmest på egenhånd.

Boka handler om livet til Alex Ferguson, der den røde tråden viser hans evne til å være en trener med en ekstrem vinnervilje. Vi får vite at han jobbet i en pub hvor han tilbragte mye tid, men som han sier hjalp han og ga kunnskap som han tok i bruk senere. Han nevner også andre interesser utenom fotball. Alt fra hesteveddeløp, en forkjærlighet for vin, og John F Kennedys død interesserte han svært. Alex eller «Boss», som spillerne ville kalt ham, fokuserte ikke på andre interesser før han innså at han måtte få tankene sine på noe annet en fotballen.

Forholdet hans til forskjellige spillere og generelt personer han er blitt kjent med gjennom sin karriere er interessant å lese om. Vi får høre om Ronaldo, som var den beste han noen gang hadde trent, hvordan Roy Keane mistet seg selv og til slutt måtte forlate laget, og Beckham som ville bi superkjendis. Alt i alt sier han at han er evig takknemlig for å ha trent så mange herlige spillere. Et annet aspekt ved biografien viser hans evne som manager, der all hans kunnskap og alt han har lært gjennom årene danner grunnlaget for arbeidet hans. Å ha kontroll er noe han er svært bevisst på å ha som manager, og som han nevner en del ganger gjennom boka. «Når spilleren tror han er større en manageren og klubben, må han forlate» sa Alex i det tilfellet han måtte be Roy Keane gå, noe som sier meg at han har god kontroll.

Alex Ferguson reflekterer over hvordan utviklingen hans har vært og om ting som er aktuelle den dag i dag, som når han sier at det er viktig å få tankene sine på noe annet og koble ut av og til. Jeg vil si Ferguson har lykkes med prosjektet sitt med tanke på at en selvbiografi går ut på å fortelle om seg selv og sin egen utvikling. Jeg er selv en stor fan av både fotball, Alex Ferguson og Manchester United. Jeg vil si at boka når fram til lesere med samme interesser som meg. Boka nevner også svært mange gode fotballspillere, trenere og ikke minst minneverdige høydepunkter som gjør at den blir enda mer interessant. Måten han skildrer Roy Keane som en svært hardbarka person og hvordan han kjeftet på medspillere, motspillere, og dommere, og hvordan atmosfæren i garderoben var når de hadde tapt en kamp og Keane kom inn i garderoben, er svært god person- og miljøskildring.

Biografien forflytter seg fram og tilbake i tid, og fletter slik nåtid og fortid sammen. Karaktertegning og beskrivelse er noe han mestrer godt, og gir dermed et levende bilde av miljø og spillere. Hans synsvinkel og andres synsvinkel forklarer han også veldig godt. For eksempel når han sier spillerne hans mener de må forbedre treningene sine, så kunne Alex Ferguson si seg uenig og at det var Roy Keane som hadde stappet denne tanken i hodet på spillerne etter all den negative kjeften han hadde gitt dem. Dette er også en framheving av en situasjon som hadde som mål å forklare hvordan Roy Keane var som person. «Å ha kontroll er svært viktig» er noe Ferguson gjentar gjennom boka, og som også må kunne oppsummeres som et av biografiens viktigste budskap.

Som en stor Manchester United supporter og stor fan av Sir Alex Ferguson vil jeg selvsagt anbefale denne selvbiografien. Men om du nå skulle støtte erkerivalen Liverpool vil jeg likevel påstå at du vil finne denne biografien svært interessant. For her får du virkelig kunnskap om Englands største manager, fotballspillernes oppførsel og personlighet, og ikke minst klubben.

Elev 11STEF

 

 

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s