Biblioteket anbefaler detektivromaner til påske

Det nærmer seg påske og det er tid for ski, kvikklunsj og kriminallitteratur.

Kriminallitteraturen er mangefasettert og kan splittes i flere ulike undersjangre. De tidligste kriminalromanene går inn under samlebetegnelsen «detektivromanen», og felles for dem alle er at en skarpsindig, eksentrisk amatørdetektiv som er politiet overlegen, oppklarer saken ved hjelp av fornuften. Nedenfor er et knippe detektivromaner som anbefales for spesielt interesserte:

Mordene i Rue MorgueVerdens første kriminalfortelling, Mordene i Rue Morgue, ble utgitt i 1841 av Edgar Allan Poe og danner mønster for den senere klassiske detektivromanen. Her oppklarer amatøroppdageren Auguste Dupin et gåtefullt mysterium gjennom logisk resonnement. Dupin dukker senere opp i Mysteriet Marie Rogêt og Det stjålne brevet. Alle disse fortellingene er samlet i Mordene i Rue Morgue og andre fortellinger.


En studie i rødtSir Arthur Conan Doyles Sherlock Holmes er verdens mest kjente privatdetektiv. Holmes dukket første gang opp i 1887, og senere i fire romaner og et femtitalls noveller. Holmes’ hjelper, den litt underlegne Dr. Watson, har gitt navnet sitt til hjelperen i kriminallitteraturen som ofte kalles for en Watson-figur. En studie i rødt er den første Sherlock Holmes-romanen, og boka er nylig gjenutgitt av Bokvennen.


JernvognenI Rivertons Jernvognen er det et gammelt sagn som danner grunnlaget for fortellinga. Hver gang jernvognen høres, er det noen som skal dø. Rivertons detektivskikkelse, Asbjørn Krag, løser saken ved hjelp av de små grå, som Holmes er han en klassisk detektiv. Jernvognen er en original kriminalroman, løsninga er skikkelig overraskende – en vri vi senere finner igjen i Agatha Christies Doktoren mister en pasient.


Døde menn går i landAndre Bjerkes Bernhard Borge-romaner er skrevet etter mønster av den klassiske detektivromanen, og i tre av dem, Nattmennesket, De dødes tjern og Skjult mønster, er det psykoanalytikeren Kai Bugge som løser saken ved hjelp av sin formidable innsikt i menneskesinnet. I den mest kjente, De dødes tjern, er det sagnet som danner grunnlaget for mysteriet, akkurat som i Conan Doyles Hunden fra Baskerville og Rivertons Jernvognen.


En morderI svenske Maria Langs krimserie er det kommissær Christer Wijk som løser mordgåten, mens det er Puck som får rollen som en fortellende Watson. På biblioteket finner du første bok i serien, En morder lyver ikke alene.


KameleonmenneskeneI Hans Olav Lahlums serie om K2 og Patricia, er det den rullestolsittende professordatteren Patricia som har rollen som mesterdetektiv mens det er den helt klart underlegne førstebetjent Kolbjørn «K2» Kristiansen som fungerer som løpegutt, selv om det jo er han som er politimann. K2 må hele tiden spørre Patricia om hjelp. Første bok i serien er Menneskefluene.


SkarlagenssalenOgså H.K. Fauskangers Skarlagenssalen tar utgangspunkt i et gammelt sagn. Hos Fauskanger er det studenten Oskar Prods Brattenschlag som er den fortellende Watson-figuren mens det er teologiprofessoren Sebastian Lagergren som løser saken. I Skarlagenssalen leker Fauskanger med krimgrøss-sjangeren, og boka vitner om en stor kjærlighet til Bjerkes Bernhard Borge-romaner. Boka er nr. 2 i en serie på foreløpig 3 bøker. Den første boka, Skrinet, er en Sherlock Holmes-pastisj som foreller hva som skjedde da Sherlock Holmes var i Norge.


Monogram-mordeneSilkehusetDe to siste bøkene på lista vår er Anthony Horowitz Silkehuset og Sophie Hannahs Monogram-mordene, som er henholdsvis Sherlock Holmes- og Poirot-pastisjer. Begge passer midt i blinken for Arthur Conan Doyle- og Agatha Christie-fans.

 

Med dette ønsker biblioteket dere en kriminelt god påske!

Bibliotekari

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s