Ukens bokanbefaling: Finnskog-kvintetten

Bøker er ikke ferskvare, og denne uka ønsker biblioteket å anbefale en ikke rykende fersk, men veldig god historisk romanserie utgitt i årene mellom 2009-2013: Britt Karin Larsens Finnskog-kvintett Det vokser et tre på Morstamägg (2009), Himmelbjørnens skog (2010), Som steinen skinner (2011), Før snøen kommer (2012) og Det synger i lauvet (2013). Bøkene er frittstående, men de anbefales likevel lest i rekkefølge.


Det vokser et tre i MostamäggDet vokser et tre i Mostamägg er en roman fra Finnskogen med handling lagt til attenhundretallet. Også den skogfinske minoriteten har sine utstøtte, som må klare seg selv som best de kan. På en vakker, rå, øm og til tider dypt rørende måte skildrer Britt Karin Larsen Linas og Tanelis kamp for å overleve, og båndene til den naturen de henter styrke og livberging hos. (Forlagets omtale)


PrintHimmelbjørnenes skog er en frittstående fortsettelse av den kritikerroste romanen Det vokser et tre i Mostamägg (2009). Vi er igjen på Finnskogen på 1800-tallet. I Tanelis fravær strever Lina, Oluf, guttungen Jussi og de ander barna med å sette opp igjen det nedbrente torpet Mostamägg, men så trues de med fogdens folk, bygger de ikke på lovlig grunn? Den medrivende handlingen tar oss også med til datidens Christiania og Akershus festning, hvor slavene hugger stein til byens nye universitet. (Forlagets omtale)


Før snøen kommerFør snøen kommer er fjerde bok i serien om folket på Finnskogen, om skogsfinnene fra området mellom Hedemark og Värmland på attenhundretallet. Sentralt i denne boken er et bryllup som holdes på Mostamägg, der Taneli og Linas datter Anna gifter seg med Hildas sønn Lars. På Mostamägg samles så å si alle fra Finnskogen og festen sår både nye spirer samt tar dramatiske vendinger. (Forlagets omtale)


Som steinen skinnerSom steinen skinner: De to første romanene om familien på Mostamägg, Det vokser et tre i Mostamägg og Himmelbjørnens skog, tok oss med til Finnskogen. Denne tredje romanen følger Linas og de andres liv videre i de store grenseskogene. Her spiller naturen en like viktig rolle, om ikke viktigere, enn menneskene selv. (Forlagets omtale)


Det synger i lauvetDet synger i lauvet: Britt Karin Larsens fire tidligere bøker om folket fra Finnskogen ble møtt med stor begeistring, og fjorårets Før snøen kommer ble en stor kritikersuksess. Det synger i lauvet er Britt Karin Larsens femte bok om folket på Finnskogen (Forlagets omtale)


Bøkene om folket fra Finnskogen har blitt møtt med stor begeistring, også av kritikken, og de egner seg utmerket både til lystlesning og til fordypningsoppgaven på vg3.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s