Tyra Teodora Tronstad og Bjørn Sortland: Det blir pinlig uansett

Det blir pinlig uansettTyra Teodora Tronstad og Bjørn Sortland kjente ikke hverandre da de skrev denne boka. Det blir pinlig uansett er nemlig noe så sjeldent som en e-postroman som er blitt til gjennom utveksling av e-poster mellom to forfattere: Bjørn Sortland har formet guttens stemme, Tyra Teodora Tronstad jentas.

Elias fatter interesse for ei jente han stadig ser på 37-bussen, og han skriver en e-post til henne etter å ha sett adressen hennes gjennom den gjennomsiktige permen som hun ofte sitter og leser i på bussen. Susanne, som jenta heter, svarer Elias, og dette er begynnelsen på et varmt vennskap. Elias har egentlig veldig lyst til å møte Susanne, men han bøyer seg for hennes vilje, hun vil nemlig ikke møte ham. Etter hvert som de skriver til hverandre utvikles imidlertid vennskapet deres, og de forteller hverandre ting som de muligens ikke ville fortalt hverandre ansikt til ansikt…

Egentlig hadde jeg ingen forventninger til denne boka, noe som morsomt nok skyldes Daniel Glattausers e-postroman Mot nordavinden, som jeg syntes var så grusom at jeg måtte legge bånd på meg for ikke å gjemme den bort i hyllene på biblioteket. Derfor ble jeg selvfølgelig også veldig positivt overrasket over Det blir pinlig uansett, som er ei utmerket skildring av utviklinga av et vennskap. Person- og miljøskildringene i boka er etter min mening kjempefine, og boka er faktisk veldig spennende til tross for at den er utformet som e-poster.

Det som driver historien i boka fremover, er spenninga knyttet til utviklinga av forholdet. Blir Susanne å svare? Kommer de to ungdommene noensinne til å møtes? Ekstra fint synes jeg selvfølgelig at det er at halve boka er skrevet på bokmål, halve på nynorsk, et stunt som for øvrig også Helga Flatland kom veldig godt utav med sin Bli hvis du kantrilogi. Det blir pinlig uansett er skrevet for ungdom i alderen 12-16 år, men boka kan godt leses av voksne. Det blir pinlig uansett er ei kjempegod bok og den anbefales varmt, også til fordypningsoppgaven på vg3 som sjangerstudium sammen med Erlend Loes Muleum, MaritKaldhols Søkeord: ayotzintli eller Ingeborg Arvolas 40 postkort.

Kari Brenden-Bech, bibliotekar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s