Torborg Igland og Amund Hestsveen: Flukten

Basic CMYKDet er ingenting som tyder på at dystopien mister sin popularitet i ungdomslitteraturen. Snarere tvert i mot. Så langt i år er det utgitt ikke mindre enn fire norske, dystopiske romaner for ungdom: Flukten av Torborg Igland og Amund Hestsveen, I morgen er alt mørkt av Sigbjørn Mostue, Soledad av Tor Arve Røssland og 1957 av Jon Ewo, bok to i en feelbad-trilogi som er vel så kontrafaktisk som dystopisk. I tillegg spys det ut oversatte titler som aldri før. Her kan blant annet nevnes Divergent-serien, Gone-serien, Maze-runner-serien og Giver-serien. I dette havet av utgivelser forsøker Igland og Hestsveen å stikke seg frem med sin nordiske Beta-serie.

I Flukten, bok én i Beta-serien, er settingen lagt til et postapokalyptisk diktatur i framtiden. Vi befinner oss i Skandia i utgangen av år 59, rettere sagt nesten 60 år etter at en udefinert atom- og miljøkatastrofe har foruenset og etterlatt verden i kaos. De nordiske landende eksisterer ikke lenger, de er samlet i et stor-Skandia som utgjør dagens Sverige, Norge, Finland, Danmark og Island. Dette samfunnet styres med jernhånd av diktatoren Første frie leder, fra CHP Katrup i Danmark. Musikk, litteratur og kunst er forbudt, følelser blir sett på som en u-ting, borgerne overvåkes kontinuerlig og historien skrives om etter forgodtbefinnende. Alle uønskede elementer renses bort ved den minste mistanke om forræderi, og angiveri oppmuntres av staten.

I dette samfunnet vokser de tre vennene Livni, Jor og Kodak opp. Livni og Kodak i en dorm. I Skandia bor nemlig ikke barna sammen med foreldrene sine med mindre de er privilegerte som Jors familie, de sendes på internatskoler hvor de går i 11 år. Etter de 11 årene velges det ut 10 elever fra klassen. 10 utvalgte som skal videreutdannes og jobbe for Skandia. De resterende elevene sendes til nordområdene. Både Kodak, Livni og Jor er flinke elever med muligheter for å bli utvalgte til tross for at de er veldig forskjellige: Livni er systemtro og satser alt på å bli utvalgt, Jor tenker å flytte til Island etter skolen, bare priviligerte har den muligheten, Kodak er i opposisjon. Han klarer ikke å innordne seg systemet og setter spørsmålstegn ved alt. Da han sammen med Jor kommer over en grusom hemmelighet, ser han ikke noen andre alternativer enn å rømme…

Så? Hva synes jeg om Flukten? Jo, den er veldig spennende så det er mulig at jeg henger med videre selv om jeg sjelden leser mer enn første bok i ungdomsserier. Jeg har imidlertid et par innsigelser mot boka. For det første synes jeg at passasjene hvor synsvinkelen er flyttet til den gamle damen en gang i fremtida etter Skandias fall, er forvirrende og virker mot sin hensikt. For det andre klarer jeg ikke å finne noen klar kritikk av vårt samfunn i boka. Snarere tvert i mot. Det tror jeg også er bokas største svakhet. At den ikke forklarer hva som leder oss herfra til dit. Person- og miljøskildringene er imidlerid gode, språket flyter fint og sidene fyker fort avsted. Flukten er ikke akkurat det jeg vil kalle nyskapende, men den er spennende, så jeg anbefaler den med glede videre. Flott underholdning for unge og voksne som liker dystopisk litteratur!

Bibliotekar Kari Brenden-Bech

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s