Ett sekund om gangen av Sofia Nordin

Ett sekund om gangenEtt sekund om gangen er skrevet av svenske Sofia Nordin. Tidligere har hun gjort seg bemerket med Natthimmel og Det händer nu. For Ett sekund om gangen, første bok i en planlagt trilogi, er hun nominert til Nordisk råds pris for barne- og ungdomslitteratur.

Hovedpersonen i den postapokalyptiske dystopien Ett sekund om gangen er 13 år gamle Hedvig. Hedvig opplever alle barns verste mareritt. Hele familien hennes dør plutselig av en mystisk febersykdom, og snart viser det seg at hele byen, ja kanskje til og med hele jordas befolkning har blitt utslettet på under et døgn. Den eneste overlevende i Hedvigs by er Hedvig. Det ligger døde folk overalt, i husene, i gatene og i hagene, og Hedvig flykter til skolen sin i håp om å slippe å snuble over flere lik. Derfra går veien videre til landet, til en forsøksgård hvor hun slår seg ned. Her tar hun seg av dyrene og forsøker å overleve som best hun kan…

Ett sekund om gangen er skrevet i jeg-form og det er Hedvig som fungerer som forteller. Hedvig er uvitende om årsaken til katastrofen, og fordi all kommunikasjon har brutt sammen, vet hun ikke om det finnes andre overlevende andre steder. Hun må altså belage seg på å klare seg alene, lære seg alt hun trenger for å overleve selv. Som i den klassiske robinsonaden er hovedtemaet i boka selvfølgelig å overleve ved hjelp av det man har for hånden, men et annet viktig tema er å akseptere seg selv som den man er. Hedvigs selvbilde er dårlig, noe som blant annet skyldes bestevenninna som aldri lot en anledning gå fra seg til å dukke Hedvig. Etter hvert som Hedvig ser at hun klarer det meste uten hjelp, begynner hun imidlertid å revurdere oppfatninga si av seg selv.

Ett sekund om gangen er ingen dramatisk, handlingsstyrt roman. Spenninga i boka er snarere knyttet det hverdagslige slitet for å overleve og til konfliktene mellom Hedvig og Ella, den nye jenta som dukker opp på gården. Viktige motiver er sorg, frykt og håp om ei bedre fremtid, og boka kan på mange måter minne om Cormac McCarthys Veien, selv om Ett sekund om gangen langt fra er like mørk og brutal som denne. I disse tider hvor flere land stiller seg avventende og likegyldig til den dødelige virussykdommen Ebola, blir Ett sekund om gangen forresten ei viktig bok. Boka er dessuten godt skrevet, plottet er godt gjennomarbeidet og jeg har i det hele tatt lite å utsette på den. Ett sekund om gangen er realistisk, sår og ubarmhjertig. Men ikke for mørk. Håpet om ei bedre fremtid dukker nemlig opp sammen med Ella. Veldig bra bok. Anbefales varmt!

Bibliotekar Kari Brenden-Bech

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s