Erlend Loe: Vareopptelling

VareopptellingJeg ler enda, og det kommer jeg nok til å fortsette med ei stund fremover. Vareopptelling er nemlig hysterisk morsom. Til og med når den er ekkel. Tidligere har vi ikke helt funnet tonen, Loe og jeg, men jeg skjønner jo nå at jeg må gi ham en ny sjanse.

Nina Faber har opp gjennom årene skrevet en rekke diktsamlinger. Hun har imidlertid aldri vært i takt med tida og har derfor ikke klart å skape seg noe navn. Når boka åpner, har det vært stilt fra henne i mange år. Men endelig skal hun, i moden alder, gi ut ei ny samling, Bosporos. Forlaget har tro på samlinga, men Nina er likevel nervøs for utgivelsen. Veldig nervøs. På utgivelsesdagen skjer det som ikke må skje, samlinga slaktes av en unison presse, og verst behandling får den av en jypling i Universitas. Men forsmedelsen stopper ikke her. På toppen av det hele avlyses opplesninga på universitetsbokhandelen Akademika under dekke av vareopptelling. Denne avlysninga avstedkommer et ras av hendelser. For Nina er ikke tapt bak ei vogn. Hun er en sint lyriker, og sinte lyrikere skal man ikke kødde med…

Det som gjør boka så bra, er karakteristikken av hoved- og bipersonene. Nina er ikke akkurat mors beste barn. Hun er både selvopptatt og hoven, og jeg tror ikke jeg overdriver når jeg sier at alkoholismen er hennes mest forsonende trekk. Samme regel gjelder jyplingen i Universitas og den ansatte på Akademika, de er ikke fremstilt som ofre, og tåler dermed den hardhendte behandlingen de får. Disse tre kan vi med andre ord godt le av. Så selv om konflikten i boka egentlig er ganske triviell, poeten som er følsom for kritikk satt opp mot den selvgode kritikeren som egentlig bare er ute etter å forherlige seg selv, er behandlinga temaet får helt fantastisk: En liten bagatell, en bokhandel avlyser et forfattermøte, avstedkommer en serie mildt sagt uheldige episoder. Ja, dominoeffekten av avlysninga av møtet med Nina Faber må du absolutt få med deg! Ustyrtelig festlig og akkurat passe guffen. Jeg leste ut boka på jobb en stille formiddag, og jeg måtte lukke døra mot de nærmeste kontorene fordi jeg lo så fælt.

Bibliotekar Kari Brenden-Bech

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s