Eline Lund Fjæren: Ung jente, voksen mann

Ung jente, voksen mannDette er ikke ei bok man leser for å kose seg, men for å forsøke å forstå ei problemstilling belagt med tabuer i samfunnet vårt: forhold mellom voksne menn og unge jenter. Denne boka er også spesielt interessant fordi den forsøker å belyse saken fra to sider, både fra den voksne mannens og den unge jentas.

Ung jente, voksen mann handler som tittelen indikerer om forholdet mellom ei ung jente og en voksen mann. Hun er tretten, snart fjorten når de møtes. Han er over tretti. Hun går på ungdomsskolen. Han er en musiker. Det hele starter med at han legger an på henne. Hun blir forelsket, og forholdet, som varer i flere år helt frem til hun er voksen, utvikler seg derfra.

Synsvinkelen i boka veksler gjennom korte kapitler mellom han og henne. På denne måten får vi innblikk i utviklinga av forholdet. Boka er innimellom ganske kvalmende, men ikke så mye på grunn av vemmelige detaljer som den tilforlateligheten forholdet er beskrevet med etter de første møtene. Visst føler begge hovedpersonene både angst, skam og skyld, men dette er fremstilt som noe som er tvunget på dem gjennom normene i samfunnet, ikke som følelser de selv knytter til forholdet. Samfunnsnormene tvinger etter hvert begge inn i isolasjon og ensomhet. Hans liv stagnerer mens vennene hans etablerer seg. Hun vokser fra sine. Uten hverandre har de til slutt ingenting, og sånn sett fremstår de begge som ofre. Boka moraliserer i grunnen ikke så mye over problemstillinga, men det skinner helt klart igjennom at forholdet ikke er sunt for noen av dem. Ung jente, voksen mann er ei viktig bok og en sterk debut fra 19-åringen Eline Lund Fjæren. Anbefales!

Kari Brenden-Bech

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s