Bing & Bringsværd: London 2084

london 2084I Bing & Bringsværds siste roman London 2084 – en frittstående fortsettelse av novellesamlinga Oslo 2084 (2004) og en hyllest til George Orwells 1984 – er settinga ei dystopisk fremtid som på ingen måte er urealistisk hvis vi tenker oss at vi ikke snart begynner å ta vare på miljøet og i tillegg lar etikken fare.

Vi befinner oss i Oslo i 2084. Havnivået har steget, ozonlaget er tynt, dyrelivet er nær ved å utryddes og menneskene overvåkes kontinuerlig av staten. Hovedpersonen i boka, privatetterforskeren Robert Altermann, får en ny sak i fanget. En tidligere medstudent fra politiskolen, Stig Holm, kommer ens ærende til Oslo for å fortelle Altermann at sønnen hans er funnet død i London. Det er bare det at Altermann ikke er klar over at han hadde en sønn. Han nøler imidlertid ikke. Drar sporenstreks til London for å undersøke saken nærmere, og snart kommer han i kontakt med et lyssky gamblermiljø som ikke går av veien for å låne penger til spillerne sine mot pant i indre organer, og som heller ikke har noen skrupler mot å kreve inn gjelda…

London 2084 kan klassifiseres både som kriminallitteratur og dystopisk science fiction. Boka er imidlertid ikke den helt store sidevenderen, noe som skyldes at forfatterne har brukt langt mer plass på å etablere det vitenskapelige fremtidssamfunnet enn på de krimtekniske detaljene. Stor kriminallitteratur blir det dermed ikke ut av dette.

Som dystopisk science fiction er boka langt mer vellykket. Fremtidssamfunnet er godt gjennomarbeidet og boka påpeker blant annet etiske dilemmaer i tilknytning til kloning, organhandel og til de multinasjonale selskapenes stadig voksende makt. Når boka likevel ikke kan hevde seg blant de aller beste, skyldes det at vi ikke kommer tett nok innpå personene, at vi ikke knyttes til dem følelsesmessig og dermed stiller oss litt likegyldig til skjebnen deres.

Bibliotekar Kari Brenden-Bech

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s