Tom Egeland: Katakombens hemmelighet

Katakombens hemmelighetTom Egeland er en av mine favorittforfattere, så jeg var utrolig spent på den siste ungdomsboka hans, Katakombens hemmelighet. I likhet med serien om arkeologen Bjørn Beltø tilhører Katakombens hemmelighet kodekrimsjangeren, og fortellinga har ganske mye til felles med Beltø-serien. Ja, til og med yrket til hovedpersonene er identisk, selv om Robert i Katakombens hemmelighet er skoleelev og må nøye seg med en stilling som hobbyarkeolog. Den virkelige arkeologstillingen i boka har mora hans fått. Bøkene er faktisk såpass like at det etter hvert slo meg at Egeland likeså godt kunne ha skrevet en bok om Beltø som ung, men den fortellinga hadde vel strandet i heltens allerede så fastlagte forhistorie.

I Katakombens hemmelighet er 14-åringen Robert med mora si på jobb da de finner et kopperskrin i en vikinggrav ved Borgund stavkirke. Skrinet inneholder et gammelt triangelsmykke og et kart. Kartet fører Robert og mora til en uoppdaget katakombe i Roma, og en kveld sniker Robert seg ned i katakomben for å undersøke noen mystiske symboler. Der nede er han imidlertid ikke alene. For noen er ute etter smykket fra Borgund, og denne noen er villig til å gå over lik for å få tak i det…

Katakombens hemmelighet er en uhyre spennende koderoman tilrettelagt for unge lesere, og fortellinga inneholder de fleste motivene som er typiske for sjangeren: en religiøs gåte, gamle symboler og dokumenter, konspirasjonsteorier og en skummel munkeorden. I tillegg er forbrytelsen nedtonet til fordel for opprullingen av selve gåten, et intrikat mysterium som tro mot skikkelig konspiratorisk kodekrim selvsagt innbefatter faren for jordas undergang.

For å gjøre boka lettere tilgjengelig for unge lesere, er passasjene med faktaopplysninger uthevet som «Roberts fakta», og her kan ungdommen lære et og annet både om hieroglyfer, katakomber og helgener. Hva angår bokas spenningskurve, er den raskt oppadstigende. Boka er spennende allerede fra første side,  og man dras rett inn i en historie man siden nødig vil forlate. Kort sagt er Katakombens hemmelighet en meget vellykket kodekrim tilrettelagt for unge lesere, og den anbefales derfor varmt.

Bibliotekar Kari Brenden-Bech, tidligere publisert i Karis bokprat

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s