Lene Lauritsen Kjølner: Høyt henger de

Høyt henger deLene Lauritsen Kjølner fra Tønsberg i Vestfold har jobbet i flyselskap og vært tekster for TV i mange år. Hun har alltid skrevet og har laget flere sangtekster, blant annet en om traktoren Gråtass. Kjølner debuterte nylig som romanforfatter på Schibsted forlag med kriminalromanen Høyt henger de. Det er knyttet en del forventninger til denne utgivelsen, og jeg la merke til boka på grunn av det flotte, fargerike omslaget.

Hovedpersonen i Høyt henger de er den godt voksne ex-diplomatfruen Olivia Henriksen. Etter skilsmissen tar Olivia sønnene sine med seg tilbake til Norge og bosetter seg etter hvert hos broren sin på idylliske Ankerholmen ved Tønsberg, hvor hun vokste opp. Når boka åpner er sønnene voksne og Olivia er blitt arbeidsledig etter at blomsterbutikken hun jobbet i har gått konkurs. Olivia har med andre ord usedvanlig god tid, og den bruker hun enten i hagen eller på å lufte hunden sin, Dino. På en av spaserturene sine snubler hun over hovedstadsadvokaten Fridtjof Prebensen, som har hengt seg utenfor en hytte på Ankerholmen. Prebensen jobbet for å avskaffe boplikten på det populære stedet, og etter at det blir klart at han er myrdet, mistenker man naturlig nok at mordet har med bopliktsaken å gjøre.

Høyt henger de er en klassisk detektivroman med et humoristisk tilsnitt, og boka kan blant annet sammenliknes med første bok i Alan Bradleys Flavia de Luce-serie, Det søte i bunnen av kaken. Felles for bøkene er at settingen for ugjerningene er landsbygda og at begge hovedpersonene er kvinner, selv om Bradleys Flavia de Luce riktignok bare er en jentunge. Ingen av bøkene er spesielt voldelige, de inneholder tvert imot en del komisk-groteske innslag som fremkaller latter i stedet for vemmelse, og begge bøkene bygger på den klassiske detektivromanen hvor hovedpoenget er å finne den skyldige snarere enn å forstå beveggrunnen bak forbrytelsene. Det psykologiske aspektet er med andre ord tonet ned.

Hvorom allting er, hovedpersonen i Høyt henger de, den arbeidsledige ex-diplomatfruen Olivia Henriksen er lett å like. Olivia har en sørgelig tendens til å snuble over lik og havne i «skuddlinjen», og som den klassiske detektiven hun er modellert etter, ligger hun selvfølgelig stadig ett skritt foran politiet i etterforskninga av saken. I motsetning til den klassiske detektiven er hun imidlertid hverken overvettes intelligent eller dyktig, hun er av og til tvert imot temmelig treg, og den eneste grunnen til at hun klarer å løse saken er at politiet lar seg sjarmere av henne og stadig lekker informasjon.

Som etterforsker er Olivia nokså naiv og hun utsetter seg dermed stadig for fare. I likhet med den klassiske detektivheltinnen har hun imidlertid god observasjonsevne og en litt for velutviklet nysgjerrighet, og hun hadde nok vært den perfekte detektiv hadde hun ikke vært så vidunderlig klønete i felten. Personlig skulle jeg nok ønske at hun var hakket mer fandenivoldsk og eksentrisk, uten at det egentlig trekker helhetsinntrykket ned.

Høyt henger de har et fargerikt persongalleri og person- og miljøskildringene er gode. Språket i boka er visualiserende og godt, plottet grundig gjennomarbeidet, men løsninga på saken er litt for opplagt. Selv om mange av kapitlene i boka avsluttes med et spenningsmoment, er Høyt henger de likevel ingen stor sidevender. Kjølners spenningsmomenter finner snart sin løsning, og drivet i fortellinga blir dermed rimelig jevnt. Alt i alt er Høyt henger de en meget stilsikker debut og en flott start på en serie som jeg tror mange vil like. En humoristisk kosekrim som skal nytes, ikke slukes. Anbefales varmt!

Kari Brenden-Bech, tidligere publisert i Karis bokprat

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s