Mariann Aaland: Det var stille, det snødde

Det var stille, det snøddeDenne boka bet jeg meg merke i da den dukket opp i ei kulturfondeske på biblioteket like før jul, og det tok ikke lang tid før jeg var i gang med lesinga. Det var stille, det snødde er ei nøktern skildring av det som skjer i etterkant av et selvmord, av hvilke spørsmål man stiller seg og hvordan man reagerer på sjokket.

Hovedpersonen i Det var stille, det snødde, ei ung, ikke navngitt kvinne, har fri fra jobben sin i Oslo og er på besøk på hjemstedet da hun finner faren sin død i huset hans. Han har hengt seg i trappa. Faren og mora flyttet fra hverandre ei stund tidligere og kvinna bor i barndomshjemmet hos mora under oppholdet hjemme. Faren bor i et hus i nærheten. Etter det tragiske selvmordet følger vi jenta og familien i ei uke, frem til begravelsen. Barndomshjemmet fylles opp av pårørende. I tillegg til hovedpersonens kjæreste, kommer tanter og onkler og besteforeldre, og alle reagerer forskjellig på sjokket og sorgen over dødsfallet.

Hvorfor hovedpersonens far begår selvmord er egentlig ikke noe tema i Det var stille, det snødde, selv om det stadig hintes om mulige årsaker. I stedet konsentrerer boka seg om alt det andre: om sjokket, sorgen og forberedelsen til begravelsen. Forfatteren dveler stadig ved de pårørendes reaksjon, på hovedpersonen som virker kald og uberørt, på mora som slukker sorgen i alkohol og bestemora som nekter å godta at sønnen har tatt livet sitt, og som ender opp med å bebreide alle andre for selvmordet. Selv om jeg likte boka, synes jeg av og til at den blir i overkant prosaisk fordi den bare hakker i overflata og ikke går i dybden og analyserer årsaken til selvmordet. Konsekvensen er at vi ikke får noe ordentlig bilde av denne familien. Det var stille, det snødde er likevel ei utmerket skildring av sorgreaksjoner. Ei flott bok som jeg gjerne anbefaler videre.

Litt om forfatteren: Mariann Aaland (f. 1981) er oppvokst på Gvarv i Telemark, men bor i dag i Oslo. Aaland har studert ved forfatterstudiet i Bø og i Tromsø. Det var stille, det snødde er hennes debutroman.

Kari Brenden-Bech

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s