Hold deg unna menneske! Eoin Colfers: Artemis Fowl

Artemis FowlTittel: Artemis Fowl
Forfatter: Eoin Colfer
Utgivelsesår: 2001
Bok: 1/8
Sjanger: Science Fiction/ Fantasy

Eoin Colfer ble født 14. mai 1965 i Wexford, Irland. Han jobbet tidligere som lærer, før han ble forfatter på heltid. Artemis Fowl er ikke det første han har skrevet, men det er foreløpig den lengste bokserien. Den første boka han skrev ble utgitt i 1998 og heter Benny and Omar. I tillegg til bøkene om Artemis Fowl og Benny Shaw har han skrevet The Supernaturalist, W.A.R.P, Half Moon Investigations og mye annet.

Artemis Fowl II er ikke som andre 12 år gamle gutter. Han er arving til Fowl-familien, som i mange århundrer har jobbet seg opp til et beryktet imperium på lovens skyggeside. Da faren hans forsvinner under et forsøk på å gjøre familiens virksomhet til mer lovlige foretak, sammen med mesteparten av familiens formue, bestemmer Artemis at nå er det opp til ham å gjenopprette familiens status og finne faren. Siden familiens motto er aurum poestas est – gull er makt – synes Artemis at den beste måten å gjøre dette på er å skaffe store mengder gull. Med hjelp fra livvakten Butler legger han en plan som kan sende hele planeten ut i en krig på tvers av alle arter. Han kidnapper en alv. Problemet er bare at disse alvene ikke er som de du vanligvis møter i eventyr. De er langt mer teknisk avanserte og er alt annet enn ubevæpnet. Og hva skjer egentlig når de viser seg ikke å være så forutsigbare som Artemis først antok?

Hovedpersonen Artemis er uten tvil en overlegen og ekkel liten unge – men du kan ikke la være å holde med ham, selv om du innimellom drømmer om slå til ham. Samtidig ønsker du at han skal la alvene være i fred, og at alt vil ende bra for begge parter. Det er med andre ord vanskelig ikke å holde med alvene også.

Handlingen er sett fra begge siders synsvinkel, og det er mye humor inni bildet, men det er også mer alvorlige temaer, som får deg til å tenke. Karakterene er spennende og tydelig beskrevet, og dermed følte jeg meg sterkt engasjert, og det var vanskelig å bestemme hvilken side jeg var på. Boka er full av fantasifulle beskrivelser og har en kreativ handling. Selve konseptet er kanskje ikke så veldig originalt, men måten det er gjennomført og beskrevet på føles veldig nytt. Det er få klisjéer, så å lese den gir deg ikke noen følelse av deja vu.

Språket er ganske avansert, beskrivende, med en god del språklige bilder og sammenligninger. Bortsett fra en del gnomiske kraftuttrykk, og en vette som er spesielt stygg i munnen, er det heller lite banning. Språket og innholdet utfyller hverandre godt og en kommer lett inn i handlingen.

Handlingen starter med en gang, og du blir revet med helt fra starten. Boka er vanskelig å legge fra seg, for du vil hele tiden vite hvordan det går videre. Karakterene er realistisk beskrevet og handlingene og utviklingen deres beskrives på en troverdig måte. Boka er halvveis forutsigbar, men samtidig ikke. Du skjønner etter hvert hva som vil skje, men det skjer likevel på en overraskende måte.

Boka er regnet som en barnebok, men da den inneholder ganske avansert språk, tror jeg det vil være tungt for et barn å lese den. Jeg anbefaler derfor boka til ungdom/voksne av begge kjønn.

Artemis Fowl er i mine øyne en veldig bra serie og en fordel er at den første boka kan leses frittstående. Skal du lese de etterfølgende, bør du likevel ha lest den første/de som kommer før. Jeg anbefaler selvfølgelig å lese alle bøkene, da dette gir mer fylde til historien.

En ting som likevel kunne vært gjort annerledes er at deler av de etterfølgende bøkene er skrevet «fort» med mye kaos. På en måte er dette bra, siden det gjør det lettere å sette seg inn i hvordan karakterene føler seg, men det kan samtidig være vanskelig å få med seg hva som skjer. Noen av bøkene fikk jeg ikke med meg handlingen i før andre gang jeg leste dem. Hadde de vært skrevet litt mer «systematisk» kunne de vært lettere å forstå, og dermed nådd ut til et større publikum. På en annen side er det måten de er skrevet på som er karakteristisk for Artemis-Fowl bøkene, og dersom de hadde vært skrevet annerledes, ville det kanskje gjort dem kjedeligere.

Artemis Fowl er absolutt hva jeg vil kalle en «page-turner». Den er spennende hele tiden, og du kan ikke unngå å bli oppslukt av handlingen.

Elev vg1

Én kommentar

  1. Husker da jeg leste Artemis Fowl for første gangen! Jeg syns bøkene var like gode som Harry Potter, selv om det er to helt forskjellige typer vi møter i dem. Syns det var like festlig å lese bøkene igjen som eldre, og veldig fine på engelsk også.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s